Dostupni linkovi

Šefovi diplomatija Višegradske četvorke i Balkana u Pragu o daljem proširenju EU


Zastava Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije
Zastava Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije

Ministri vanjskih poslova članica Višegradske četvorke (V4) i zemalja Zapadnog Balkana danas će (27. februar) u Pragu razmotriti eurointegraciju balkanskih zemalja, koja je za Poljsku, Češku, Slovačku i Mađarsku dugoročni vanjskopolitički prioritet, nakon prijedloga nove metodologije proširivanja Evropske unije (EU).

Glavna tema ministarskog sastanka, kako je najavilo češko Ministarstvo vanjskih poslova, jeste snažan podrška eurointegraciji Zapadnog Balkana u EU i regionalna saradnja a takođe će biti potpisan memorandum o saradnji Međunarodnog višegradskog fonda i Fonda za Zapadni Balkan, osnovanog u Pragu 2015. godine.

Šef češke diplomatije Tomaš Petšiček je 26. februar u Pragu nakon razgovora sa ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Nikolom Dimitrovom obećao da će Češka učiniti maksimum za to da EU za mjesec dana otpočne pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Jedan od prioriteta češke vanjske politike jeste integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU. Ubijeđen sam da će taj proces donijeti ne samo prosperitet, već i stabilnost cijelom regionu. Za mene je bilo veliko razočaranje to što zemlje članice EU nisu postigle konsenzus da počnu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom", kazao je Petšiček.

Pored šefova diplomatija V4 i zemalja Zapadnog Balkana na sastanak su pozvani i predstavnici hrvatskog predsjedavanja EU i eurokomesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi).

XS
SM
MD
LG