Dostupni linkovi

Bojkot nastave roditelja djece srpske nacionalnosti u Srebrenici


Škola u Srebrenici, ilustrativna fotografija
Škola u Srebrenici, ilustrativna fotografija

Roditelji učenika srpske nacionalnosti Prve osnovne škole Srebrenica odlučili su da njihova djeca bojkotuju nastavu.

Odluku su donijeli 26. februara na održanom sastanku roditelja uz zahtjev da ministrica prosvjete u Republici Srpskoj (RS) Natalija Trivić dođe u Srebrenicu, sasluša i njihove zahtjeve, a nakon što je uvažila zahtjeve roditelja učenika bošnjačke nacionalnosti.

Predstavnica roditelja Sađana Bojić kazala je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da, dok ministrica ne dođe na razgovor, djeca srpske nacionalnosti neće ići u školu.

Bojić je rekla da osuđuje napade na djevojčicu koja nosi maramu (hidžab), ali isto tako osuđuje i napade na društvenim mrežama upućene djeci koja su se na školskoj proslavi pojavila u srpskoj narodnoj nošnji, odakle je kako kaže Bojić, sve i krenulo.

Predstavnici roditelja bošnjačkih učenika su 25. februara imali sastanak sa resornom ministricom Natalijom Trivić, na kojem su, između ostalog, tražili da se doda još jedan član školskog odbora iz reda bošnjačkog naroda, što je uvaženo.

Ministrica Trivić tom prilikom je rekla da će Ministarstvo prosvjete RS-a nastojati zaštiti prava svakog djeteta bez obzira na etničku pripadnost.

Predstavnik roditelja Mirnes Zahirović podsjetio je da su među zahtjevima i pravo na nacionalnu grupu predmeta, kao i pravo upotrebe naziva jezika bosanski (u školama u Republici Srpskoj insistira se na nazivu bošnjački jezik, iako je u Ustavu BiH definisan termin bosanski, prim. RSE), ali oko ovih pitanja nisu naišli na razumijevanje u ovom ministarstvu.

"Mi ćemo svoja prava tražiti putem suda, jer nije normalno da 54 posto stanovništva BiH govori bosanski jezik, a nama se nameće da ga moramo zvati drugačije zato što je neko proizvoljno promijenio propise", kazao je tom prilikom Zahirović za RSE.

XS
SM
MD
LG