Dostupni linkovi

U Srebrenici se govori i bosanski


Osnovna škola u Konjević Polju
Osnovna škola u Konjević Polju

Poslije četvorogodišnjeg sudskog spora, Osnovni sud u Srebrenici donio je odluku u korist roditelja i djece Bošnjaka iz Konjević Polja u slučaju ostvarivanja prava na nazivanje maternjeg jezika bosanskim. Područna Osnovna škola Petar Kočić obavezuje se da učenicima obezbijedi nastavu po obrazovnom programu Tuzlanskog kantona.

Sud je u cijelosti prihvatio tužbeni zahtjev te time, između ostalog, dao pravo učenicima, kao i njihovim roditeljima, da svoj maternji jezik nazovu "bosanski jezik", pravo da se u procesu obrazovanja koriste nastavnim udžbenicima na bosanskom jeziku, te da ga koriste u procesu obrazovanja u pisanoj i verbalnoj formi, kao i pravo na upotrebu latiničnog pisma.

Direktorica centralne Osnovne škole Petar Kočić iz Kravice Olivera Beatović ističe da škola nije dobila presudu, ali da se jednim dijelom u područnoj školi u Konjević Polju već primjenjuju odredbe iz presude.

"Nemamo zvaničnu presudu Suda iz Srebrenice, ali kao rukovodilac ne bih mogla primjenjivati te odredbe. Primjenu presude može odobriti resorno ministarstvo. U školi u Konjević Polju učenici od šestog do devetog razreda imaju nacionalnu grupu predmeta i radi se po nastavnom programu Tuzlanskog kantona", kaže direktorica Beatović.

Beatović: Resorno ministarstvo odobrava primjenu presude
Beatović: Resorno ministarstvo odobrava primjenu presude

Dok je četiri godine trajao sudski proces, 110 učenika iz Konjević Polja pohađalo je instruktivnu nastavu u Novoj Kasabi, a završne ispite polagalo u Sarajevu. U školi Konjević Polje bilo je oko 40 učenika. Ova situacija podijelila je i stanovništvo u Konjević Polju.

"Nisu dobre te podjele. To se odrazilo na učenike koji su se morali razdvojiti u Kasabu i Konjević Polje. Ispaštali su roditelji, ali najviše djeca. Šteta bi bila da se škola u Konjević Polju zatvori, a može doći jednom i do toga. Škola se može zatvoriti ne iz političkih razloga, već zato što je sve manje djece", kaže mještanin Hamed Huseinović.

Presuda Osnovnog suda Srebrenica trebala bi da donese pomirenje među učenicima i roditeljima u Konjević Polju.

"Nadam se da će se učenici iz Nove Kasabe vratiti u svoju školu. Bilo bi to sasvim logično očekivati, ako će se ispoštovati ova odluka Suda. Ovo je naša škola, pravili smo je mi, Bošnjaci, i neka ostane u službi naše djece", kaže roditelj Sulejman Huseinović.

Huseinović: Nada da će se učenici vratiti u školu
Huseinović: Nada da će se učenici vratiti u školu

Nurija Mehmedović sumnja da će se poslije četiri godine nešto promijeniti u Konjević Polju.

"Imali smo obećanja i ranije, ali se to malo poštovalo. Ne vjerujem ni Miloradu Dodiku, ni političarima iz Sarajeva. Ako se odluka Suda ispoštuje, onda će biti sve u redu, ali, kako se do sada odluke poštuju, sumnjam u sve i ne vjerujem nikome više", kaže roditelj Nurija Mehmedović.

Ali, sudska odluka je jasna.

"Do dana pripreme, zvaničnog odobravanja, štampanja i puštanja u upotrebu adekvatnih nastavnih udžbenika za osnovno obrazovanje na bosanskom jeziku i latiničnom pismu, tužena je dužna da omogući učenicima korištenje zvaničnih udžbenika na bosanskom jeziku za predmete osnovnog obrazovanja iz nastavnog plana i programa Tuzlanskog kantona, Federacije BiH", navedeno je u presudi.

Tužena strana dužna je nadoknaditi troškove spora u iznosu od 3.744,00 maraka (više od 1.900 eura), a sve u roku od 15 dana, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG