Dostupni linkovi

Zavod za javno zdravstvo FBiH izdao preporuke u vezi korona virusa


Širenje novog oblika korona virusa krenulo je iz kineskog grada Wuhanga
Širenje novog oblika korona virusa krenulo je iz kineskog grada Wuhanga

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine izdao je određene preporuke povodom sve većeg broja slučajeva oboljelih od korona virusa koji se pojavio u Kini, a preporučuje se primjenjivanje osnovnih mjera za smanjenje rizika od prijenosa akutnih respiratornih infekcija za putnike u zračnom prometu.

Zavod za javno zdravstvo FBiH preporučuje izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju, te često pranje ruku, posebno nakon direktnog kontakta s bolesnim ljudima ili njihovom okolinom.

Treba izbjegavati bliski kontakt sa živim ili uginulim životinjama. Savjetuje se putnicima koji unutar 14 dana po povratku iz kineskog grada Wuhana razviju povišenu tjelesnu temperaturu trebaju se javiti svom ljekaru i dati do znanja da su bili tamo.

U Republici Srpskoj nema oboljelih od korona virusa i veoma je mala mogućnost da se pojavi, rečeno je novinskoj agenciji Srni u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

"Republika Srpska nema direktne avio-linije sa Kinom, gdje se nedavno pojavio korona virus. Putnici koji napuštaju Kinu do dolaska u Republiku Srpsku već će više puta biti podvrgnuti skriningu na simptome ove infekcije", navode iz te institucije.

Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji je 31. decembra 2019. godine, prijavljeno grupiranje ljudi oboljelih od upale pluća nepoznatog uzroka u gradu Wuhan, provincija Hubei u Kini. Pacijenti su pokazivali simptome povišene tjelesne temperature, otežanog disanja, a bolest je dijagnosticirana kao upala pluća.

Prema posljednjim informacijama devet osoba je preminulo a gotovo 500 je oboljelo usljed zaraženosti virusom koji se širi iz kineskog grada Wuhanga u kojem ima 11 miliona stanovnika. Simptomi virusa koji se manifestuju kroz upalu pluća uključuju temperaturu, kašljanje i poteškoće sa disanjem.

Slučajevi oboljelih zabilježeni su i van Kine, odnosno u Sjevernoj Koreji, Tajlandu, Japanu i Sjedinjenim Državama.


XS
SM
MD
LG