Dostupni linkovi

Komšić, Izetbegović i Radončić poručili Dodiku da postoji 'crvena linija'


Željko Komšić i Bakir Izetbegović
Željko Komšić i Bakir Izetbegović

Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte, pozvao je Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata da se vrati radu institucija Bosne i Hercegovine.

„Štetu od njegovih postupaka će snositi građani Republike Srpske, jer upravo smo govorili o tome, o povlačenju investitora iz BiH. Ovdje u Predsjedništvu imate dosta ugovora koji su finansijske naravi, veliki dio novca treba da ide i u Republiku Srpsku zato je takva vrsta djelovanja nepotrebna i nanosi štetu ljudima u čije ime gospodin Dodik kaže da govori", kazao je Komšić nakon sastanka sa predsjednicima Stranke demokratske akcije Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom Saveza za bolju budućnost Fahrudinom Radončićem, u srijedu, u Sarajevu.

Kako je rekao Radončić, nakon sastanka, susret ove trojice lidera je održan „kako bi rekli Dodiku da postoji crvena linija i metode da se odgovori na nešto što se zove očuvanje BiH.“

"Mi smo izvršili i moralnu i državničku obavezu da iskažemo stav na ono što danima dolazi od gospodina Dodika, pa i vlasti i opozicije RS. Nismo ovo uradili da uplašimo građane nego da bismo rekli gospodinu Dodiku da postoji crvena linija i postoje metode da se odgovori na nešto što se zove očuvanje BiH", kazao je Radončić.

Bakir Izetbegović, lider SDA, poručio je da će „svaka prijetnja i aktivnost koja bude usmjerena na teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine dobiti snažan i odlučan odgovor svim raspoloživim sredstvima“.

"Upozoravamo predstavnike međunarodne zajednice, pogotovo PIC-a i OHR-a da je krajnje vrijeme da se poduzmu koraci, kako kriza koju je prouzrokovao Milorad Dodik ne bi išla u eskalaciju sa nepredvidivim posljedicama", rekao je Izetbegović.

Dodao je i da „naš odgovor mora biti zajednički, sa svim probosanskim stranama, sa HDZ-om, sa Tužilaštvom BiH i OHR-om, odnosno PIC-om. „

Izetbegović je pozvao HDZ da predloži ime predsjednika Federacije BiH i krene u proces uspostave vlasti na nivou entiteta.

Inače Milorad Dodik traži odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH. SNSD i HDZ su uputili u proceduru u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine zajednički Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH.

Povod za to je posljednja odluka Ustavnog suda BiH, donesena početkom februara, po kojoj se svo poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj smatra imovinom Bosne i Hercegovine, a ne entiteta, kako je to izglasala Skupština RS, krajem 2019. godine.

Nakon toga je Skupština RS, 17. februar, na posebnoj sjednici, donijela zaključke, u kojima, između ostalog, je proklamovana obustava rada predstavnika RS u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu.

XS
SM
MD
LG