Dostupni linkovi

Nju Delhi: 21 ubijen i 188 ranjenih u sukobima


Sukobi na ulicama Nju Delhija
Sukobi na ulicama Nju Delhija

Najmanje 21 lice je ubijeno, uključujući jednog policijca, a 188 ranjeno u indijskoj prestonici Nju Delh u sukobima pristalica i protivnika novog zakona za dobijanje državljanstva po ubrzanom postupku pripadnicima nemuslimanskih manjina iz Avganistana, Pakistana i Bangladeša.

Nasilje, koje je počelo u ponedeljak, podudarilo se sa posetom američkog predsednika Donalda Trampa.

Policija je upotrebila suzavac, dimne bombe i vazdušno oružje, da bi suzbila suparničke hinduističke i muslimanske grupe koji su bacale kamenje, uništavale imovinu, zapalivši mnoge automobile i benzinske pumpe, saopštile su vlasti.

Arvind Kejrival, visoki gradski zvaničnik, napisao je u sredu izutra na Tviteru da policija "nije u stanju da kontroliše situaciju i povrati poverenje građana,” uprkos naporima prethodne noći. On je zatražio angažovanje vojske i uvođenje policijskog časa u zonama zahvaćenim sukobom.

Najmanje 188 ljudi je podvrgnuto tretmanu u bolnicama, uglavnom zbog povreda nanesenim mecima, a ostali od udaraca tupim predmetima.

Policajca, koji je poginuo, pogodio je metak u glavu. Očekuju se će broj žrtava porasti s obzirom da je u toku njihovo prebrojavanje, javlja CNN.

Ranjeno je i nekoliko indijskih novinara koji prate ove događaje.

Višemesečni protesti

Indija je pogođena nasilnim sukobima otkako je vladajuća nacionalistička većina 11. decembra 2019. usvojila u parlamentu zakon koji omogućava dobijanje državljanstva nemuslimanskim tražiocima azila iz nekoliko susednih zemalja.

Opozicione partije smatraju da je zakon neustavan jer vezuje državljanstvo za versko poreklo građana čime će se dalje marginalizovati 200 miliona muslimana koji žive u Indiji.

Vlada u Nju Delhiju, na čijem čelu je hinduistička nacionalistička Baratija Džanata partija (BJP), smatra da je cilj zakona zaštita verskih manjina koje beže od progona u svojim zemljama.

Ovom aktu se protive i starosedelačke grupacije u državama na severoistoku Indije, koje se pribojavaju da davanjem državljanstva većoj grupi migranata može promeniti jedinstvenu etničku strukturu tog regiona, kao i njihov način života bez obzira na verski identitet.

Poslednji talas nasilja je izbio u vreme prve Trampove posete Indiji, čiji je cilj bio jačanje odnosa dve zemlje. Njegov 36-to časovni boravak okončan je bez značajnijeg saopštenja o trgovini ili bezbednosti.

Tokom obraćanja medijima u Nju Delhiju u utorak, američki predsednik je izjavio da u razgovorima sa domaćinom, premijerom Narendrom Modijem, nije pokrenuo pitanje sukoba, ali da su razgovarali o verskim slobodama.

Modija optužuju da pomenutim zakonom i drugim merama približava Indiju hinduističkoj država, udaljavajući je od sekularne demokratije.

Kako ocenjuje CNN, Tramp nije delovao previše zabrinut zbog ovih poteza, ističući da Modi želi “veoma snažno verske slobode”.

Američki zvaničnici su prethodno izrazili zabrinutost zbog zakona o državljanstvu, naglašavajući da bi Tramp trebalo da pokrene to pitanje u susretu sa Modijem.

XS
SM
MD
LG