Dostupni linkovi

Indijska policija hapsila demonstrante protiv dodele državljanstva izbeglicama


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Indijska policija uhapsila je danas desetine demonstranata i uvela policijski čas u nekoliko okruga u saveznoj državi Asam na severoistoku zemlje, gde hiljade protestuju zbog zakona o davanju državljanstva pripadnicima nemuslimanskih verskih manjina iz susednih zemalja.

Grupa demonstranata nije jutros poštovala policijski čas u Gauhatiju, glavnom gradu Asama, već je protestovala paleći gume pre nego što ih je policija rasterala, prenosi Beta pozivajući se na AP.

Vojska je patrolirala ulicama kao pojačanje policiji u oblastima pogođenim nasiljem, Gauhatiju i okrugu Dibrugar, navela je policija.

Agencija PTI javila je da su demonstrati oborili telefonske bandere, spalili nekoliko autobusa i drugih vozila i napali kuće zvaničnika vladajuće nacionalističke partije.

Policija je koristila palice i suzavac da rastera demonstrante u 10 od 33 okruga države Asam.

Predlog zakona je sinoć usvojen u parlamentu Indije, a da bi stupio na snagu treba da ga potpiše predsednik zemlje, čija je funkcija ceremonijalna.

Premijer Indije Narendra Modi pozvao je na mir.

"Želim da vas uverim da niko ne može da vam oduzme prava, jedinstven identitet i predivnu kulturu. Ona će nastaviti da cveta i raste", naveo je Modi na Tviteru.

Dok se demonstranti u Asamu protive zakonu strahujući da će on doprineti dolasku novih migranata nezavisno od njihove vere, drugi tu meru vlade vide kao diskriminatornu jer se ne odnosi i na muslimane.

Novi zakon predviđa davanje indijskog državljanstva budistima, hrišćanima, hindusima, đainistima, parsima i sikima koji su pobegli iz Pakistana, Avganistana i Bangladeša zbog verskog progona pre 2015. godine.

Zakon se međutim ne odnosi i na pripadnike muslimanskog naroda Rohindža, izbegle iz Mjanmara.

XS
SM
MD
LG