Dostupni linkovi

Prvi slučaj korona virusa potvrđen u Hrvatskoj


U Hrvatskoj je potvrđen prvi slučaj obolevanja od korona virusa. To je saopštio premijer Andrej Plenković koji je precizirao da se radi o mlađem muškarcu čije je stanje stabilno.

Kako se navodi, on se nalazi se u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu.

„Javnost će biti promptno izvješćivana o svemu što je bitno“, rekao je Plenković.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je korona virus potvrđen kod muškarca koji je bio u Milanu.

"Danas u 11.50 dobili smo rezultate testiranja. Muškarac je od 19. do 21. ovog meseca boravio u Milanu, pokazuje znakove blaže bolesti i nadamo se da će tako i ostati", rekao je ministar Beroš.

„Ulazimo u fazu koja je u nešto višoj pripravnosti nego što je bila sada. To je bolest koja je slična gripi. Ne očekuje se veći pobol ili veće komplikacija. Zdravstveni sustav je spreman i radimo sve na sigurno naše nacije“, dodao je Beroš.

Odgovarajući na pitanje što je s osobama izoliranima u Rijeci, ministar Beroš rekao je da se radi o hrvatskim radnicima koji su bili u Italiji. Još se ne znaju rezultati njihova testiranja. Ne pokazuju znakove bolesti, osim jednoga koji kašlje već tri tjedna, dodaje.

„U Hrvatskoj poduzimamo sve mjere koje su potrebne. Ili ja ili netko od državnih tajnika moramo otići do Rima i pogledati što oni rade. Odgovorno tvrdim da smo mi već sad involvirali sve što u Europi i svijetu rade. Mislim da smo doista spremni, ali virusi su nepredvidive žive stanice, zbog kojih ne možemo imati odgovore na sva pitanja“, rekao je ministar.

"Ne treba dizati paniku, ta je bolest poput obične gripe", dodao je Beroš.

XS
SM
MD
LG