Dostupni linkovi

Ombudsman: Organizovanje 'patrola' za praćenje migranata u Srbiji nezakonito


Migranti u Beogradu, decembar 2019.
Migranti u Beogradu, decembar 2019.

Organizovanje "patrola" koje bi pratile kretanje i ponašanje migranata u Beogradu i drugim gradovima je nedopustivo i zakonom zabranjeno, bez obzira da li se radi o ekstremnim grupama ili spontano okupljenim građanima, navodi Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ombudsman je u odgovoru reagovao na organizovanje takozvanih "narodnih patrola" - grupe nepoznatih muškaraca koja je u petak 21. februara sa kapuljačama u večernjim časovima obilazila migrante i izbeglice u centru Beograda i obaveštavala ih da im "zabranjuje kretanje", uz poruku da će "imati problem" ako neko napadne "srpske žene i muškarce".

Pašalić ističe da je rasna i druga diskriminacija u Srbiji zabranjena zakonom, te da Krivični zakonik predviđa kaznu od šest meseci do pet godina za one koji na osnovu razlike u rasi, boji kože, verskoj pripadnosti, nacionalnosti, etničkom poreklu ili nekom drugom ličnom svojstvu krše osnovna ljudska prava i slobode.

"U državi postoji policija koja je zadužena za zaštitu javnog reda i mira. Bilo kakvo postojanje 'narodnih patrola', 'straža' ili bilo kakvo prisustvo paravojnih formacija koje su uzele sebi za pravo da ispituju, legitimišu građane i/ili migrante ili da im određuju kako da se ponašaju, je nezakonito. Obavešten sam da je policija o svemu obavestila tužilaštvo i na tužilaštvu je sada da odreaguje", navodi se u odgovoru Zaštitnika građana za RSE.

Pašalić upozorava da takve pojave izazivaju zebnju i strah kod građana, te da posledice njihovog delovanja mogu biti nesagledive.

"One vode nacionalnoj, rasnoj, verskoj netrpeljivosti, a toga smo u skorašnjoj istoriji imali i previše. Rasna i druga diskriminacija na osnovu verske pripadnosti ili nacionalnosti, zabranjena je zakonom. Te zabrane se odnose na sve građane u Srbiji, kako na one koji žele da preuzmu 'zaštitu svih građana od migranata' u svoje ruke, tako i na političare i javne ličnosti koji u javnom medijskom prostoru šire diskriminatorne stavove prema migrantima", ističe Pašalić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije je za RSE ranije potvrdilo da je policija obavestila Tužilaštvo o slučaju organizovanja takozvanih "narodnih patrola" protiv migranata u petak, 21. februara i snimku koji se pojavio u javnosti.

Zaustavljeni na 'Balkanskoj ruti'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00

XS
SM
MD
LG