Dostupni linkovi

Hamasov hakerski napad na izraelske vojnike


Jedna od spornih fotografija
Jedna od spornih fotografija

Deseci izraelskih vojnika bili su žrtve hakerskog napada nakon što je njihove pametne telefone hakirala militantna grupa Hamas, predstavljajući se kao žene koje traže pažnju, rekla je izraelska vojska.

Glasnogovornik vojske je kazao da su vojnicima poslane lažne fotografije djevojaka koje su tražile od njih da preuzmu aplikacije a koji nisu znali da će ovim činom hakeri pristupiti njihovim telefonima.

Kazao je da nema "značajnih kršenja informacija" prije nego što je prijevara otkrivena.

Hamas, koji kontrolira Gazu, i Izrael međusobno se vide kao smrtni neprijatelji, navodi BBC.

Ovo je treći takav pokušaj Hamasa u posljednjih nekoliko godina da se infiltrira u telefone izraelskih vojnika, ali posljednji slučaj bio je najsofisticiraniji, naveo je potpukovnik Jonathan Conricus.

"Vidimo da uče i nadograđuju svoju igru", rekao je.

Potpukovnik Conricus rekao je da su hakeri maskirali mlade žene sa nesavršenim hebrejskim jezikom, tvrdeći da su imigrantice ili imaju oštećenje vida ili sluha, kako bi izgledale uvjerljivo.

Nakon sklapanja prijateljstava, "žene" bi poslale linkove za koje su rekle da će omogućiti razmjenu fotografija, što je u stvarnosti uzrokovalo da vojnici preuzmu malware - programe koji mogu napadati pametne telefone ili račune.

XS
SM
MD
LG