Dostupni linkovi

Izrael gađao ciljeve u blizini Damaska


Jedan od napada Izraela u blizini Damaska u novembru 2019. godine
Jedan od napada Izraela u blizini Damaska u novembru 2019. godine

Sirijski glavni grad Damask potreslo je više eksplozija u nedelju pred ponoć, a vazdušna odbrana uzvratila je na najnoviji napad Izraela na ciljeve u Siriji, javio je Asošijejted pres (AP).

Državni mediji navode da se protivvazdušna odbrana suočila sa talasom "neprijateljskih raketa" iz pravca okupirane izraelske Golanske visoravni.

U retkom takvom slučaju, izraelska vojska preuzela je odgovornost izjavom na Tviteru, rekavši da je izvela niz napada na palestinsku militantnu grupu Islamski džihad u Siriji i pojasu Gaze.

Stanovnici su rekli da su višestruke eksplozije potresle Damask i trajale oko 15 minuta, dok je uporedo pucala i protivvazdušna odbrana.

Nije odmah bilo jasno koje su mete pogođene.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji, koja prati sirijski sukob, saopštila je da je Izrael bombardovao navodno iranske milicije kod Međunarodnog aerodroma Damask.

Izrael često napada ciljeve u Siriji, ali uglavnom se uzdržava od javnih priznanja tih vojnih operacija.

Iran je saveznik Damaska i ponudio je vojne savetnike i poslao milicijama i materijalnu podršku da bi pomogli vladinim snagama predsednika Bašara Asada u devetogodišnjem građanskom ratu.

Izrael smatra Iran bezbednosnom pretnjom po sebe i kaže da neće tolerisati prisustvo Irana na svojim granicama, prenosi AP.

XS
SM
MD
LG