Dostupni linkovi

Brisel još 'ne razmatra' restrikcije putovanja unutar Šengena


Vojnici nose maske ispred katedrale u Milanu, 24. februar
Vojnici nose maske ispred katedrale u Milanu, 24. februar

Evropska komisija saopštila je 24. februara da Evropska unija (EU) još ne razmatra suspenziju putovanja unutar šengenske zone povodom epidemije koronavirusa (Covid-19) u Italiji, ali da priprema planove za rješavanje krize.

Četiri osobe su preminule u Italiji, a oko 150 novih slučajeva zaraze prijavljeno je od kraja prošle sedmice, zbog čega je ta zemlja najugroženija izvan Azije.

"Za sada nećemo suspendovati Šengen, ali radimo na raznim planovima", rekao je evropski komesar za krizne situacije Janez Lenarčič.

Austrija je 23. februara na četiri časa suspendovala željeznički saobraćaj preko Alpa ka Italiji, nakon čega je on obnovljen pošto su rezultati ispitivanja na četiri putnika bili negativni na prisustvo virusa.

Građani Zapadnog Balkana o koronavirusu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Evropska komesarka za zdravstvo Stela Kirjakides (Stella Kyriakidou) rekla je da zabrane putovanja u šengenskoj zoni treba da budu proporcionalne i u koordinaciji između članica EU.

Ona je naglasila da zbrane putovanja treba da budu zasnovane i na naučnim dokazima.

Prema njenim riječima, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) za sada ne savjetuje uvođenje zabrana putovanja ili trgovine i dodala da će misija SZO 25. februara otići u Italiju da bi procijenila situaciju.

Pogubne posledice koronavirusa po svetsku ekonomiju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

XS
SM
MD
LG