Dostupni linkovi

Strah demokrata od Sandersovog socijalizma


Senator Berni Sanders posle glasanja za predsedničku nominaciju Demokratske partije u Nju Hempširu
Senator Berni Sanders posle glasanja za predsedničku nominaciju Demokratske partije u Nju Hempširu

Dobar početak progresivnog senatora Bernija Sandersa (Bernie) na glasanjima za predsedniku nominaciju Demokratske partije uzbunio je demokrate s centra koji strahuju da bi Sandersov demokratski socijalizam mogao ugroziti šanse za pobedu nad predsednikom Donaldom Trampom (Trump) na izborima u novembru, pišu svetski mediji.

Status lidera

Sanders je tesnom pobedom na stranačkim izborima u Nju Hempširu učvrstio status lidera u trci pretendenata na demokratsku predsedničku nominaciju, ukazuje Rojters (Reuters).

Na glasanju u Nju Hempširu na prva dva mesta su završili Sanders, progresivni senator iz susednog Vermonta s 26 odsto glasova, i umereni bivši gradonačelnik malog mesta Saut Bend Pit Butidžidž (Pete Buttigieg) s 24 odsto glasova, dok je na trećem mestu s 20 odsto glasova završila centristička senatorka Ejmi Klobačar (Amy Klobuchar). Senatorka Elizabet Voren (Elizabeth Warren), koja se takođe smatra delom levog krila, i bivši potpredsednik Džo Bajden (Joe Biden) bili su na četvrtom i petom mestu s jednocifrenim procentom glasova.

Posle pobede u Nju Hempširu Sanders je rekao da je njegova kampanja uspešno doprla do radnih ljudi, mladih, manjinskih zajednica i onih koji veruju u saosećanje i pravdu, što je prema njegovim rečima, koalicije koja dobija izbore.

Međutim, ističe Rojters, mnoge demokrate brinu da će izrazito liberalni Sanders izgubiti od Trampa na izborima u novembru.

S druge strane, Butidžidž, koji bi bio prvi predsednik SAD koji je objavio da je gej, i dalje se, kako ukazuje Rojters, suočava s pitanjima slabe podrške među crncima, koji čine jedan od najodanijih i najvažnijih glasačkih blokova demokrata.

Posle pretežno belih i ruralnih država Ajove i Nju Hempšira, demokrate glasaju u demografski raznovrsnijim državama – 22. februara u Nevadi, gde je četvrtina stanovništva latinoameričkog porekla, a nedelju dana kasnije u Južnoj Karolini gde četvrtinu čine Afro-Amerikanci. Posle toga sledi glasanje 3. marta, na takozvani "Super utorak", kada odjednom glasa najveći broj saveznih država.

Alarm među demokratama

Demokrate s centra žele da zaustave Sandersa, ali nisu sigurne koji kandidat bi to mogao, ističe Njujork tajms (The New York Times), ukazujući da bi, ako se ubrzo ne istakne neko od umerenih kandidata, stranački lideri mogli da se okrenu bivšem gradonačelniku Njujorka Majklu Blumbergu (Michael Bloomberg) kao potencijalnom spasiocu.

Demokratski stranački izbori, ocenjuje Njujork tajms, ulaze u sve uzburkaniju fazu, pošto je na prva dva glasanja Bajden posrnuo, dok se Sanders uzdigao, mada nijedan kandidat nije u dominantnoj poziciji u borbi za stranačku nominaciju. Ipak, zasad je većina glasača podržala kandidate bliže političkom centru, stavljajući kao najviši prioritet pobedu nad Trampom u novembru.

Unutar establišmenta Demokratske partije, dosadašnja glasanja su produbila osećaj strepnje i frustracije, ističe list, dodajući da su krah podrške Bajdenu i deljenje umerenih glasača među nekoliko kandidata, omogućili progresivnom senatoru iz Vermonta da pobedi u Nju Hempširu i da glasove u Ajovi podeli s Butidžidžom.

Ako nijedan drugi demokrata ne bude konsolidovao podršku, Sanders bi mogao da nastavi da pobeđuje na stranačkim glasanjima po državama, isključivo na osnovu snažne podrške svoje baze na levici, što, kako ocenjuje Njujork tajms, alarmira lidere Demokratske partije koji smatraju da su Sanders i njegov demokratski socijalizam veliki rizik na izborima u novembru.

Utoliko stranački lideri sve više gledaju ka Blumbergu, koji će biti na izbornim listama 3. marta na "Super utorak", ističe list, dodajući da je u nepogrešivom pokazatelju rasta snage Blumberga i pada Bajdena, troje crnih članova Kongresa podržalo bivšeg gradonačelnika Njujorka

Odgovor Sandersa

Demokrate u potrazi za centrističkim kandidatom koji bi mogao pobediti Trampa sve su više zabrinute posle glasanja u Ajovi i Nju Hempširu koji su konsolidovali podršku liberala Sandersa i podelili veliki broj umerenih glasača među više kandidata, ističe Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Ipak, predviđanja koji kandidati imaju najbolje šanse za pobedu u novembru i ko će prevagnuti na dugim stranačkim glasanjima u prošlosti su se pokazala nepouzdana, posebno u ovako ranoj fazi izbora za predsedničku nominaciju, ukazuje list i podseća da se Barak Obama (Barack) suočio sa sumnjama u stranci 2008, kao i Tramp 2016.

Dok strah među demokratama počiva na razmišljanju da bi Sanders kao samozvani demokratski socijalista teško mogao da pobedi Trampa, senator iz Vermonta i njegove pristalice veruju da bi Demokratska partija mogla da se ujedini oko njega, kao i da će podstaći mlade i ključne glasove u Zarđalom pojasu koji su prešli na stranu republikanaca 2016.

Sandersov izborni štab osporava da bi mogao oštetiti demokrate u ključnim izbornim oblastima i tvrdi da su kandidati u tim državama tražili njegovu pomoć na izborima za Kongres 2018, navodi list i ukazuje da senator iz Vermonta tvrdi da demokrate moraju nominovati nekog ko može izazvati entuzijazam i mobilisati mlade, kao i one koji retko glasaju.

Ako Bajden bude imao dobar nastupe u Južnoj Karolini i Nevadi, možda bi mogao da ubedi neodlučne demokrate da stanu iza njega, ocenjuje njujorški list, ali i ukazuje da je prema nekim anketama, Sanders prošle nedelje preuzeo vođstvo na nacionalnom nivou pošto je Bajden mesecima vodio.

Balkanizacija američkih demokrata

Sudeći po sve većoj ideološkoj podeli u Demokratskoj partiji, nadmetanje za nominaciju na kraju bi mogla da se svede na bitku između Blumberga i Sandersa – plutokrata protiv socijaliste, ocenjuje urednik za SAD u Fajnenšl tajmsu (The Financial Times) Edvard Lus (Edward Luce), ističući da je stvarna konstanta među demokratama da većina njih ne može da smisli šta želi.

Demokratska partija se suočava s dve glavobolje, piše Lus. Prva je nedostatkom entuzijazma, o čemu govori manja izlaznost na stranačkom glasanju u Ajovi nego 2016. Posle tri godine Trampove administracije, navodi se u tekstu, mnogi bi pomislili suprotno, pošto je američka levica navođena dubokim gnevom prema predsedniku koji je razbio svaku konvenciju i preti da će biti još gori u drugom mandatu, ali je apatija izgleda snažnija od gneva.

Drugi problem je, kako piše urednik u britanskom listu, skoro teološka podela između Sandersa i ostatka partije. Sandersove pristalice su izuzetak od ostatka partije gde se menja odanost liderima – njihova lojalnost je žestoka i neprenosiva. Ostatak partije je na raspolaganju, ali se postavlja pitanje ko bi mogao da osvoji te glasove – Butidždiž, Klobačar ili Blumberg koji svakim danom za kampanju troši sve više novca, pa je za par nedelja podrška u anketama sa zanemarive skočila na iznad 10 odsto.

Krajni ishod je balkanizovano polje predsedničkih kandidata Demokratske partije kakvo dosad nije viđeno, ocenjuje Lus, ukazujući da je u anketi CNN-a u Nju Hempširu šest od 10 demokrata reklo da žele kandidata koji može pobediti Trampa, dok nije jasno šta motiviše ostalih 40 odsto.

Strah za Kongres

Snažan Sandersov start u trci za predsedničku nominaciju uneo je uzbunu među demokratama u Kongresu od kojih mnogi upozoravaju da bi kandidatura samoproglašenog socijaliste mogla imati pogubne posledice po šanse stranke da dobije kontrolu u Senatu i zadrže većinu u Predstavničkom domu u novembru kada će se pored za predsednika glasati i za Kongres, piše Asošiejtid pres (Associated Press).

Uplašene demokrate su zabrinute da bi Sandersova socijalistička etiketa i nepopustljiva podrška kontroverznim predlozima o univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti i ekološkim merama mogli odbiti glasače u bogatijim i umerenim oblastima koji su omogućili da demokrate 2018. dobiju većinu u Predstavničkom domu.

S druge strane, ističe AP, republikanci trljaju ruke. "To je ostvarenje sna svakog republikanca", rekao je povodom moguće Sandersove nominacije republikanski kongresmen Tom Kol (Cole).

Republikanci su suočeni s teškim izazovom da dobiju većinu u Predstavničkom domu, gde je sada odnos 232 prema 197 u korist demokrata. S druge strane, u Senatu imaju većinu 53 prema 47, i smatra se da su veće šanse da zadrže tu većinu, nego da je izgube.

Kongresne demokrate izbegavaju da otvoreno kritikuju čoveka koji bi mogao biti njihov predsednički kandidat, ukazuje AP. Svaki potez za ometanje njegove kampanje mogao bi razgneviti Sandersa i njegove strastvene pristalice i ponovo podeliti partiju kao 2016. godine, kada neke njegove pristalice nisu podržale tadašnju kandidatkinju demokrata Hilari Klinton (Hillary Clinton).

XS
SM
MD
LG