Dostupni linkovi

Dačić: Državljani Srbije na kruzeru nemaju koronavirus


Brod "Dajmond Princes" u japanskoj luci Jokohama
Brod "Dajmond Princes" u japanskoj luci Jokohama

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da na brodu "Dajmond Princes" (Diamond Princess), koji je u izolaciji u japanskoj luci Jokohama, niko od državljana Srbije nije zaražen koronavirusom.

Pojasnio je da se na tom kruzeru, koji je duže od dve nedelje u karantinu, nalazi 14 državljana Srbije i jedan crnogorski državljanin o kojem vodi računa diplomatsko predstavništvo Srbije u Japanu.

Među 14 građana Srbije na kruzeru, dvoje su putnici, a njih 12 su članovi posade. Prema Dačićevim rečima, dvoje putnika može da se evakuiše 20. februara.

„Sutra i prekosutra, ako su rezultati u redu, dvoje putnika može da napusti brod“, rekao je on.

Ministar spoljnih poslova je ispričao i da je Ambasada Srbije u Japanu pokušala da za to dvoje putnika kupi karte, ali da je jedna velika zapadnoevropska kompanija to odbila, iako oni nisu zaraženi.

"Zato ćemo gledati da opet sa nekom zemljom evakuišemo naše državljane. Već 20. februara dolazi avion iz Francuske, tako da ćemo videti da to dvoje putnika prebacimo za Francusku", rekao je Dačić.


Za članove posade, objašnjava Dačić, karantin će početi kad svi putnici napuste brod, jer imaju poseban ugovor sa kompanijom.

Brod se od početka meseca nalazi u luci u Jokohami pošto je jedan putnik koji je izašao u Hongkongu testiran pozitivno na virus korona. Na tom brodu je najveće žarište zaraze novog virusa van Kine. Do sada je od 3.700 putnika i članova posade koji su prvobitno bili na brodu, njih 542 zaraženo koronavirusom.

Sjedinjene Države su sa broda "Dajmond princes" juče (17.februar) evakuisale svojih 300 državljana, a Velika Britanija je objavila da želi što pre da evakuiše svojih 74 državljana. Više drugih zemalja je takođe najavilo da žele da evakuišu svoje građane sa tog kruzera.

XS
SM
MD
LG