Dostupni linkovi

Mitropolija odbacila navode da duguje milione za porez u CG


Predstavnici Mitropolije crnogorsko primorske ispred Hrama Kristovog raspeća u Podgorici
Predstavnici Mitropolije crnogorsko primorske ispred Hrama Kristovog raspeća u Podgorici

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) odbacila je optužbe da duguje višemilionske iznose za porez u Crnoj Gori, koje je 22. februara objavio direktor Poreske uprave te zemlje Miomir Mugoša.

"Direktor Poreske uprave Miomir Mugoša je izneo čitav niz neproverenih i neutvrđenih podataka, koji, imajući u vidu vreme i način na koji su saopšteni, ni malo ne doprinose istini i smirivanju opšte situacije u crnogorskom društvu, u kojoj se nalazimo, ne krivicom crkve", navedeno je u saopštenju.

Mugoša je ranije istog dana rekao da je Poreska uprava Crne Gore pokrenula kontrolu u svim verskim zajednicama u toj zemlji, uključujući i SPC i da, iako ne mogu utvrditi njen tačan poreski dug, može "samo govoriti da je on višemilionski".

U saopštenju objavljenom na stranici Mitropolije, njeni predstavnici su se odazvali 11. februara pozivu Poreske uprave radi utvrđivanja tačnog stanja u vezi poreskih obaveza na ime penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja parohijskih sveštenika.

Poreska uprava je raspolagala podatkom da se u tom pogledu duguje 339.000 evra, a na sastanku je utvrđeno da je reč o netačnoj sumi, navela je Mitropolija.

Utvrđeno je, takođe, i jednoglasno konstatovano da se problem javio ne zbog neodgovornosti Mitropolije i sveštenstva da izvršavaju svoje obaveze, nego zbog tehničke nemogućnosti Poreske uprave da utvrđuje poreske obaveze za sveštena lica i verske službenike od 2011. godine.

"Na poslednjem sastanku je dogovoreno i to da se, u slučaju javnih saopštenja, samokritično ukaže na objektivne okolnosti koje se isključivo tiču Poreske uprave koja, mora se priznati, nije radila svoj posao iz razloga tehničke prirode, a za šta krivicu nikako ne može snositi Mitropolija, niti bilo koja druga verska zajednica, koje su sve u istom problemu", stoji u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske.

Mitropolija je ocenila da je "višemilionski dug" je izmišljen samo radi hajke protiv Crkve.

"Žalosno je, ali istinito da Mugoša javnosti nije izneo podatke o procenama Poreske uprave o dugovanjima za ostale verske zajednice, o čemu je na sastanku upravo on govorio, pomenuvši samoinicijativno i ekspilicitno jednu versku zajednicu, čije ime mi, iz poštovanja, nećemo pominjati. Sve to govori da nije u pitanju izbegavanje poreskih obaveza Crkve nego o sistemskom problemu za koji odgovornost isključivo snosi državna vlast", navedeno je u saopštenju.

Građani Crne Gore o političkoj krizi: Da se svađam s bratom od strica?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00


Direktor Poreske uprave Crne Gore naglasio je da Mitropolija crnogorsko-primorska ima više privrednih društava čiji je osnivač, više otvorenih žiro računa u poslovnim bankama preko kojih je u proteklih nekoliko godina prometovano više desetina miliona evra te da su pokrenuli kontrolu u MCP i svim verskim zajednicama s ciljem da se utvrdi tačnost obračunatih, prijavljenih i naplaćenih poreskih obaveza.

Naglasio je da bez obzira na specifičnost djelatnosti vjerskih organizacija, među njima postoje i primjeri visokog stepena poreske discipline, kao što je Kotorski biskupski ordinijat koji uredno prijavljuje i plaća sve obaveze.

Mitropolija crnogorsko-primorska oštro se protivi Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, koji je stupio na snagu 8. januara 2020. godine.

Zakon predviđa da vjerske zajednice u Crnoj Gori moraju dokazati da je crkvena imovina, izgrađena prije 1918. godine, u njihovom vlasništvu, jer će u suprotnom ona biti smatrana državnom.

Nakon usvajanja zakona uslijedile su protestne šetnje sveštenika i vjernika SPC po svim većim gradovima Crne Gore i Srbije, na kojima se od crnogorske Vlade traži da povuče zakon, što su crnogorske vlasti odbacile kao mogućnost.

Litija SPC u Podgorici: 'Ovo je prava Crna Gora'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

XS
SM
MD
LG