Dostupni linkovi

NDNV: Zaštititi novinarke N1 Vanju Đurić i Žaklinu Tatalović


Protest podrške za televiziju N1 u Beogradu
Protest podrške za televiziju N1 u Beogradu

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je 22. februara od državnih organa da zaštite novinarke koje su na meti uvreda i kleveta zbog toga što profesionalno obavljaju svoj posao.

"Nakon prošlogodišnjih pretnji, ponovo je gebelsovski napadnuta naša koleginica Vanja Đurić, novinarka N1 koja je na portalu prismotra.net označena kao novinarka N1 koja je 'pravila filmove protiv Srbije'. Inače, isti sajt je u svojim objavama targetirao i novinarku N1 Žaklinu Tatalović, objavljujući njene privatne fotografije s društvenih mreža", navodi NDNV u današnjem saopštenju.

U tekstu o Vanji Đurić, pored drugih filmova na kojima je radila, navodi se i dokumentarni film "Albanke su naše sestre", koji je NDNV u saradnji s BIRN-om Kosova i nemačkim Forumom ZFD snimilo još 2017. godine.

"Podsećamo javnost da su zbog tih filmova koji promovišu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, NDNV i partneri 2017. godine primili veliki broj otvorenih pretnji smrću. Takodje, projekcija filma u Kraljevu bila je otkazana, nakon što je ekipa filma bila napadnuta u Nišu. U Novom Sadu organizatori su uspeli da osujete pokušaj ekstremnih desničara da prekinu projekciju filma", piše u saopštenju.

NDNV je podsetio da su prošle godine autorke filma "Albanke su naše sestre", Sanja Kljajić, Vanja Đurić i Milena Popović primile veliki broj uvreda i pretnji smrću, a tada je NDNV slučaj prijavilo svim nadležnim institucijama i relevantnim domaćim i medjunarodnim institucijama, medjutim do danas ne postoji nikakav sudski epilog.

"Neshvatljivo je, nedopustivo i pogubno ćutanje države na takve napade jer se na taj način zapravo toleriše fašizacija društva i uspostavljanje zakona rulje", ocenjuje se u saopštenju.

NDNV je od nadležnih institucija zatražio da reaguju na napade i istovremeno apelovao na građane da izraze solidarnost s novinarima koji rade u skladu s načelima Kodeksa novinara Srbije i brane čast novinarske profesije, a time i prava svih gradjana.

Protest podrške N1: Borba za slobodne medije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

XS
SM
MD
LG