Dostupni linkovi

NDNV: Pretnje smrću autorkama filma 'Albanke su naše sestre'


Sa promocije dokumentarca 'Albanke su naše sestre', Beograd, jun 2017.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je da su njihove saradnice, novinarke Sanja Kljajić, Vanja Đurić i Milena Popović, koje su autorke filma "Albanke su naše sestre" u produkciji NDNV, napadnute na portalu istraga.rs, a na Fejsbuk stranici istog portala označene kao "Novinarke koje su osramotile Srbiju".

Kako se navodi u saopštenju, nakon te objave, na Fejsbuk stranici Istrage objavljeni su brojni uvredljivi komentari, kao i otvorene pretnje smrću upućene novinarkama.

Tekst je objavljen povodom dokumentarnog filma "Albanke su naše sestre", koji je NDNV u saradnji sa BIRN-om Kosova i nemačkim ForumomZFD snimio još 2017. godine.

NDNV je podsetio da je to udruženje i partneri na projektu u okviru kojeg je nastao film, već primili veliki broj uvreda otvorenih pretnji smrću kada je film objavljen 2017. godine.

NDNV je ocenio i da najnoviji napad na njihove koleginice i kolege predstavlja "više je nego jasan pokušaj da se fokus pažnje javnosti skrene sa suštinske teme koja uništava ovo društvo, a to je utvrđivanje individualne odgovornosti za počinjene ratne zločine".

XS
SM
MD
LG