Dostupni linkovi

Pompeo: Potpisivanje sporazuma između SAD-a i Talibana očekuje se 29. februara


Mullah Abdul Ghani Baradar, vrhovni politički lider talibanske grupe, treći s lijeva, dolazi s ostalim članovima talibanske delegacije na razgovore u Moskvu, 28. maja 2019.
Mullah Abdul Ghani Baradar, vrhovni politički lider talibanske grupe, treći s lijeva, dolazi s ostalim članovima talibanske delegacije na razgovore u Moskvu, 28. maja 2019.

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) rekao je da se potpisivanje sporazuma između Sjedinjenih Američkih Država i afganistanskih Talibana očekuje 29. Februara.

Ova najava došla je satima kasnije, nakon što su afganistanski zvaničnik i talibanski lider najavili jednosedmično “smanjenje nasilja” između Talibana te američkih i afganistanskih snaga sigurnosti, koje će početi 22. februara u ponoć po lokalnom vremenu.

Početno djelomično primirje doživljava se kao mjera izgradnje povjerenja uoči mirovnog sporazuma 29. februara, koji je načelno dogovoren tokom razgovora predstavnika SAD-a i Talibana koji su započeli u Kataru 2018. Ako mirovni sporazum bude napredovao, to bi moglo dovesti do povlačenje američkih snaga iz Afganistana, rekli su.

"Na osnovu plana, započeće smanjenje nasilja između Talibana i međunarodnih i afganistanskih snaga sigurnosti za sedmicu dana", citiran je Džavid Faisal (Javed Faisal), portparol afganistanskog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Nadamo se da je produženo na duže vremena i da otvara put za prekid vatre i razgovore unutar Afganistana", dodao je Faisal.

Afganistanske vladine trupe nastaviće održavati normalne vojne operacije protiv drugih militanata, poput grupe Islamska država (IS) tokom razdoblja smanjenog nasilja, rekao je Faisal. Dodao je da će se afganistanske trupe osvetiti i zbog najmanjeg kršenja razumijevanja od strane Talibana.

Američki zvaničnici nisu odmah bili dostupni za komentar.

Rojters je također izvijestio da su trojica talibanskih vođa - dva u Kataru i jedan u Afganistanu - potvrdili da su se dogovorili o smanjenju nasilja u Afganistanu tokom sedam dana, počevši od ponoći (22. februara). Sva trojica razgovarali su pod uslovom anonimnosti. Očekivalo se da će militantna grupa službenu najavu smanjenja nasilja objaviti kasnije 21. februara.

XS
SM
MD
LG