Dostupni linkovi

FHP podneo krivičnu prijavu protiv Svetozara Andrića za ratni zločin u BiH


Zgrada Specijalnog suda u Beogradu, ilustracija
Zgrada Specijalnog suda u Beogradu, ilustracija

Fond za humanitarno pravo (FHP) podneo je 2. marta 2018. godine Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije krivičnu prijavu protiv Svetozara Andrića, nekadašnjeg komandanta Birčanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a kasnije načelnika Štaba Drinskog korpusa VRS.

Krivična prijava podneta je zbog više zločina počinjenih tokom sukoba u Bosni i Hercegovini. Kako se navodi, Svetozar Andrić je kao komandant Birčanske brigade VRS, u čijoj su se zoni odgovornosti nalazile, između ostalih, i opštine Vlasenica i Zvornik, dana 28. maja 1992. godine naredio „iseljavanje“ bošnjačkog stanovništva iz Zvornika, što je za posledicu imalo odlazak više od 10.000 Bošnjaka na prostor Malog Zvornika, Kalesije, sela Snagovo i Kula Grada.

Fond je podsetio da je ukazom predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, Svetozar Andrić 14. jula 1995. godine imenovan za načelnika Štaba Drinskog korpusa VRS, u vreme dok su još uvek trajale masovne egzekucije srebreničkih Bošnjaka.

Fond je naveo da je još 2006. godine uputio pismo tadašnjem tužiocu za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću u kojem ga poziva da pokrene istragu protiv Svetozara Andrića zbog zločina počinjenih u logoru Sušica, Zvorniku i Srebrenici, ali da do danas ne postoje podaci da li je Tužilaštvo vodilo istragu protiv Andrića.

Svetozar Andrić je zamenik predsednika opštine Novi Beograd.

XS
SM
MD
LG