Dostupni linkovi

Izrael će dozvoliti Palestincima izvoz poljoprivrednih proizvoda


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ministar odbrane Izraela Naftali Benet (Bennett) izjavio je 20. febuara da će njegova zemlja dozvoliti Palestincima da izvoze poljoprivredne proizvode, što ima za cilj da smanji trgovinsku krizu koja je eskalirala i povećala napetost u izraelsko-palestinskim odnosima.

Kako je navedeno u saopštenju, Izrael će dozvoliti izvoz nakon što Palestinci ponovo prihvate uvoz izraelske govedine.

Palestinski zvaničnici to još nisu komentarisali.

Trgovinska kriza se pojačala usled velike napetosti između Izraela i Palestinaca nakon nedavnog objavljivanja bliskoistočnog mirovnog plana predsednika SAD Donalda Trampa (Trump) koji je uveliko u korist Izraela.

Palestinci su taj plan u potpunosti odbacili.

Oni su još u septembru odlučili da prestanu da uvoze govedinu iz Izraela.

Palestinska uprava je tvrdila da je većinu od 120.000 grla stoke koju uvoze mesečno iz Izraela ta zemlja i sama uvezla i da im zbog toga više odgovara da uvoze direktno iz inostranstva.

Cilj takvog poteza bilo je smanjenje ekonomske zavisnosti Palestinaca od Izraela.

Ubrzo nakon najave u septembru izraelski stočari su primetili pad na svom tržištu i tražili od izraelskih vlasti da preduzmu akciju.

Benet je odgovorio zabranom uvoza palestinskih proizvoda što je navelo Palestince da prošire svoj bojkot i prestanu da uvoze izraelsko povrće, voće, piće i mineralnu vodu.

Palestinci su rekli da ti potezi imaju za cilj da se ukine izraelska zabrana dok Izrael najavljuje da će normalna trgovina biti obnovljena kada Palestinci odustanu od zabrana uvoza stoke koja je izazvala krizu.

XS
SM
MD
LG