Dostupni linkovi

Bez dogovora o budžetu, financijska blokada Zenice se nastavlja


Autobuska stanica Zenica blokirana je od 31. decembra 2019. godine
Autobuska stanica Zenica blokirana je od 31. decembra 2019. godine

Treći uzastopni sastanak u protekla tri dana gradskih vijećnika i gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, na kojem se pokušavao postići dogovor oko budžeta i finansijske deblokade tog grada, propao je zbog amandmana za Javno komunalno preduzeće Zenicatrans-prevoz putnika.

"Gradska uprava, sa mnom na čelu, prihvatila je sve amandmane, osim ovog za Zenicatrans. Ja novac građana Zenice ne dozvoljavam da propada. Nudili smo samo ono što je realno. Zenicatrans, onakav, ne može opstati. Nudimo im da isplatimo plaće, doprinose, tople obroke i da, na kraju, platimo revizorsku kuću koja će ući i reći kako Zenicatrans može opstati. Da naprave revitalizaciju tog preduzeća", kazao je Kasumović, koji je istakao kako su stranke parlamentarne većine - SDA, A-SDA i SBB, zbog njega opstruirale postizanje rješenja.

On je dodao da je 15 vijećnika potpisalo zahtjev za sazivanje nove sjednice Gradskog vijeća, a koja bi trebala biti održana u petak, 21. februara. Tada bi se, kaže Kasumović, trebalo raspravljati i usvojiti odluka o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca.

Međutim, predsjedavajuća Gradskog vijeća Diana Bešić je za ponedjeljak, 24. februara, zakazala sjednicu Vijeća, ali na kojoj bi trebali raspravljati o budžetu za 2020. godinu.

Član Radnog predsjedništva Vijeća iz reda SDA Ekrem Ćosić, nakon večerašnjeg sastanka, kazao je kako je "gradonačelnik izrekao mnogo teških kvalifikacija".

"Ovo je pokušaj da se krivica prebaci na Gradsko vijeće, odnosno vijećnike, da smo mi krivi za ovu blokadu grada", kazao je Ćosić, koji je napomenuo da je gradonačelnik dva puta s dnevnog reda povlačio budžet i nije dozvolio raspravu o tom dokumentu.

Gradonačelniku i Gradskoj upravi sporni amandman za Zenicatrans, kazao je Ćosić, vijećnici parlamentarne većine umanjili su sa tri na dva miliona KM (milion evra). To bi, po njihovom mišljenju, bilo dovoljno da se "pokrene preduzeće".

Grupa radnika Javnog komunalnog preduzeća (JKP) "Zenicatransa" 10. februara održala je mirni protest ispred zgrade Gradskog vijeća Zenica, zahtijevajući od Gradskog vijeća da usvoji budžeta grada za 2020. godinu, koji će, kako ističu, omogućiti spas njihovog preduzeća.

Autobuska stanica u Zenici blokirana je od 31. decembra 2019. godine.

XS
SM
MD
LG