Dostupni linkovi

Poništena sudska odluka da je štrajk radnika 'Zenicatransa' nezakonit


Autobuska stanica u Zenici blokirana je od 31. decembra 2019. godine
Autobuska stanica u Zenici blokirana je od 31. decembra 2019. godine

Kantonalni sud u Zenici poništio je odluku kojom je, 20. januara, Općinski sud u Zenici proglasio nezakonitim štrajk radnika "Zenicatransa", te je zabranio njegovo daljnje provođenje na lokaciji Autobuske stanice, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsjednik Sindikata radnika "Zenicatransa" Huso Sarvan.

"Jutros (ponedjeljak) smo dobili potvrdu od advokata da je Kantonalni sud u Zenici poništio odluku Općinskog suda i vratio proces na početak. Zadovoljni smo, jer će nam u novom procesu biti omogućeno da dokažemo da mi nismo u štrajku nego da smo onemogućeni da radimo posao za koji bismo trebali biti plaćeni", naglasio je Sarvan.

Grupa radnika Javnog komunalnog preduzeća (JKP) "Zenicatransa" u ponedjeljak ujutro održala je mirni protest ispred zgrade Gradskog vijeća Zenica, zahtijevajući od Gradskog vijeća da usvoji budžeta grada za 2020. godinu, koji će, kako ističu, omogućiti spas njihovog preduzeća.

“Okupilo se nas 70-ak radnika da pokažemo Gradskoj upravi da nećemo odustati od rješavanja pitanja 'Zenicatransa', a samim tim i pitanje grada. Naime, ukoliko budžet bude usvojen sve strukture u društvu grada Zenice će profunkcionisati", kazao je Sarvan za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Sjednica Gradskog vijeća Zenica, na kojoj je trebalo da se raspravlja o budžetu za 2020. godinu, je, u međuvremenu, prekinuta.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović povlačio je dva puta prijedlog ovogodišnjeg budžeta s dnevnog reda sjednica Gradskog vijeća, s obzirom na to da su vijećnici iz nekoliko stranaka insistirali na amandmanu kojim je za "Zenicatrans" bilo predviđeno tri miliona KM (1,5 miliona eura).

Autobuska stanica u Zenici blokirana je od 31. decembra 2019. godine.

XS
SM
MD
LG