Dostupni linkovi

Lavrov: Rusija i Turska nisu postigle sporazum o Idlibu


Sirijski vojnici napreduju prema Alepu, 19. februar 2020.
Sirijski vojnici napreduju prema Alepu, 19. februar 2020.

Rusija i Turska tokom razgovora u Moskvi nisu uspjele postići sporazum čiji je cilj bio smanjenje tenzija u vezi sa sirijskom pokrajinom Idlib, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

On je na konferenciji za novinare u Moskvi rekao da snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada (Bašar el Asad), koje se spremaju ofanzivu u Idlibu, poštuju ranije postignute sporazume u vezi sa situacijom u pokrajini, ali i da reaguju na provokacije.

Lavrov je dodao da se napadi militanata na sirijske i ruske snage u Idlibu nastavljaju.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Redžep Tajip Erdoan) izjavio je ranije 19. februara da je ulazak turske vojske u Idlib "samo pitanje vremena" i da je to posljednje upozorenje Assadovim snagama, kojim neće dozvoliti da preuzmu kontrolu nad tom pokrajinom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da bi turska ofanziva u Idlibu bila "najgori mogući scenario".

Posljednjih dana sirijske vladine snage su preuzele kontrolu nad autoputem koji povezuje Alep sa glavnim gradom Damaskom.

Ta ponovna osvajanja odvijaju se u okviru ofanzive pokrenute u decembru 2019. godine, uz podršku Moskve, protiv posljednjeg uporišta ekstremista i pobunjenika u Siriji, oblasti Idlib i sektora uz njega.

Turska, koja podržava pobunjeničke grupe i ima svoje trupe na sjeverozapadu Sirije, posljednjih dana je poslala pojačanja u tu oblast da spriječi napredovanje sirijskih vladinih snaga.

Pročitajte i pogledajte:

Turska šalje dodatnu vojsku u sirijsku provinciju Idlib
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

XS
SM
MD
LG