Dostupni linkovi

Sirijske snage zauzele veći dio pokrajine Alep, uoči pregovora Turske i Rusije


Pripadnik sirijskih pobunjenika koje podržava Turska u selu Miznaz, pokrajina Alep
Pripadnik sirijskih pobunjenika koje podržava Turska u selu Miznaz, pokrajina Alep

Sirijske vladine snage ostvarile su 16. februara značajan napredak u sjeverozapadnoj pokrajini Alep, zauzevši većinu regije koju drže pobunjenici, izvijestili su državni mediji dan prije nove runde razgovora Turske i Rusije o eskalaciji nasilja na tom području.

Nedavni napredak sirijske vlade na sjeverozapadu regije uznemirio je krhku saradnju Ankare i Moskve, koji podržavaju suprotstavljene frakcije u sukobu, ali sarađuju na političkom rješenju ovog gotovo devetogodišnjeg rata.

Turska, koja podržava pobunjenike koji žele svrgnuti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada (Bašar el Asad), bila je ogorčena otkako je u sirijskim napadima u regiji Idlib u dvije sedmice ubijeno 13 turskih trupa. Vlada je pozvala Rusiju da zaustavi napade, upozoravajući da će upotrijebiti vojnu snagu da uzvrati sirijskim snagama, ukoliko se ne povuku do kraja mjeseca.

Ruski ratni avioni su 16. februara izvršili teške zračne napade u pokrajini Alep, bombardujući gradove uključujući i Anadan, koji su kasnije zauzele sirijske snage uz pomoć iranske milicije, naveli su aktivisti.

Vojni izvori pobunjenika rekli su da su se opozicioni borci povukli iz tog područja, uključujući Anadan i grad Haritan.

"U prvom danu, zauzeli su područje na kojem osam godina nisu mogli zauzeti niti jedno selo", rekao je Rami Abdulrahman, direktor sirijske Opservatorije za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

"Napredak (sirijskog) režima na ovom području je snažan", rekao je Abdulrahman. "Frakcije su se povukle iz većine područja", dodao je. Opservatorija je navela da su sirijske snage zauzele 13 gradova i sela na tom području.

Napredak je uslijedio nakon što su Assadove snage sklonile pobunjenike s autoputa M5 koji je povezivao Alep sa Damaskom te potom ponovo otvorile najbržu rutu između dva najveća sirijska grada, prvi put u godinama, u velikom strateškom ostvarenju za Assad.

Pobunjenici koje podržava Turska pokrenuli su operaciju u Idlibu za vraćanje područja izgubljenih od snaga sirijske vlade. Turska državna novinska agencija Anadolija prenijela je 16. februara da je u Idlibu raspoređen konvoj od 100 vozila, uključujući trupe, tenkove, vojna vozila, kao i opremu.

XS
SM
MD
LG