Dostupni linkovi

Putin i Maduro: Rusija podržava dijalog vlasti i opozicije u Venecueli


Nicolas Maduro, predsjednik Venecuele i Vladimir Putin, predsjednik Rusije u Moskvi
Nicolas Maduro, predsjednik Venecuele i Vladimir Putin, predsjednik Rusije u Moskvi

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je poručio Nicolasu Maduru, osporavanom predsjedniku Venecuele, da podržava razgovore između vlade i opozicije u toj državi.

Putin je ponovio podršku Madurovoj vladi, ali je također nagovijestio da bi venecuelanski predsjednik trebao biti otvoren za dijalog sa kritičarima.

„Vjerujemo da je svako odbijanje dijaloga iracionalno, škodi zemlji i samo prijeti dobrobiti građana“, rekao je Putin.

Rusija je jedan od rijetkih Madurovih nepokolebljivih saveznika u onom što opisuje kao „američke napore da ga potkopaju“.

Putin je pohvalio rastuću saradnju između dvije zemlje, dodajući kako Rusija planira da pošalje u Venecuelu 1,5 miliona doza vakcina protiv gripe "u bliskoj budućnosti".

Unatoč ekstremnoj ekonomskoj i političkoj krizi u Venezueli, Moskva je nastavila podržavati Madura velikodušnim kreditima.

Ni Putin, ni Maduro u svojim uvodnim obraćanjima nisu govorili o bilo kakvoj financijskoj pomoći. Ali Putin je rekao da je Rusija do sada uložila oko četiri milijarde dolara u Venecuelu.

Južnoamerički čelnik također je pohvalio bilateralnu saradnju dvije zemlje.

„Zajednički možemo prevazići sve poteškoće“, izjavio je Maduro.

Opozicija Venecuele izjavila je ranije ovog mjeseca da je dijalog, koji se vodio uz posredovanje Norveške kako bi se pokušala riješiti kriza u Venecueli završen, šest sedmica nakon što je Madurova vlada prestala da sudjeluje.

Madurovi predstavnici su u augustu napustili pregovore u znak protesta protiv pooštravanja sankcija Venecueli od strane američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Madurova posjeta dolazi dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump uputio upozorenje Venecueli, osudivši Madura u svom govoru u Ujedinjenim nacijama.

Pored ovoga, ruska novinska agencija Interfax javila je da je grupa ruskih vojnih specijalista stigla u Karakas, glavni grad Venecuele. Izvještaj, u kojem se pozivaju na neimenovani izvor, ne navodi koliko je poslano specijalista, ali navode da su otišli da bi mogli servisirati i održavati rusku vojnu opremu koju su prodali Venecueli.

Kako je Venecuela podijelila svijet?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Kriza u Venecueli

Osporavani predsjednik Venecuele Nicolas Maduro je preuzeo dužnost predsjednika 2013. godine, nakon smrti Uge Chaveza. On je u januaru položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora održanih u maju 2018. godine, koji su bili narušeni bojkotom opozicije i široko rasprostranjenim tvrdnjama o namještanju glasova.

Kriza je eskalirala nezadovoljstvom građana, a opozicioni lider i predsjednik Nacionalne skupštine Huan Juan Guaido se 23. januara proglasio se za prelaznog predsjednika Venecuele. Prvo su ga priznali SAD, potom i više latinoameričkih, te veći broj država Evropske unije.

Madura, pak, podržavaju Rusija, Bjelorusija, Bolivija, Iran, Kuba, Nikaragva, El Salvador, Sirija i Turska. Rusija i Kina su posljednjih godina značajno investirali u Venecuelu i posjeduju veliki dio duga te zemlje u različitim oblicima.

Venecuela je bila u ekonomskom slobodnom padu. Hiperinflacija, nestašice struje i osnovnih namirnica doveli su do toga da milioni napuste ovu južnoameričku državu.

XS
SM
MD
LG