Dostupni linkovi

Gvaido traži veće EU sankcije protiv vlade u Venecueli


Huan Gvaido
Huan Gvaido

Venecuelanski opozicioni vođa Huan Gvaido rekao je u sredu, 22. januara, da želi da Evropska unija proširi sankcije protiv članova venecuelanske vlade kao način da se ubrza održavanje slobodnih izbora u zemlji.

U izjavi u Briseli za vreme svetske turneje na koju je pošao uprkos zabrani putovanja uvedene protiv njega u Venecueli Gvaido je rekao traži podršku saveznika da se svrgne predsednik Venecuele Nikolas Maduro.

Gvaido je rekao za Asošijejted Pres (AP) da pokušava da organizuje sastanak sa predsednikom SAD Donaldom Trampom u Vašingtonu.

"Trudimo se da usaglasimo što više programa. Ne isključujemo to, tražimo prostor", rekao je on u intervjuu za AP.

Gvaido je upravo propustio šansu da se susretne sa američkim predsednikom u Evropi, navodi AP. Tramp je bio na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj juče i danas, a Gvaido treba da se pojavi na forumu u četvrtak pre nego što nastavi. kako je rekao, "intenzivan program" koji bi mogao da ga odvede u Francusku i Španiju.

Kako je Venecuela podijelila svijet?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Pre godinu dana Trampova administracija je podržala Gvaida, predsednika vencuelanskog parlamenta koji je pod kontrolom opozicije, i priznala ga kao legitimnog predsednika zemlje.

Još oko 60 zemalja ga podržava navodeći da je ponovni izbor Madura 2018. nevažeći i obeležen prevarama.

Gvaido međutim nije uspeo da smeni venecuelanskog predsednika. Maduro drži glavne vladine institucije, Vrhovni sud, izbornu komisiju i vojsku.

XS
SM
MD
LG