Dostupni linkovi

Bezos daje 10 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promena


Džef Bezos
Džef Bezos

Osnivač Amazona Džef Bezos (Jeff) rekao je da planira da potroši 10 milijardi dolara sopstvenog bogatstva da pomogne u borbi protiv klimatskih promena.

Bezos, jedan od najbogatijih ljudi na svetu, objavio je preko Instagrama, da će početi da daje donacije ovog leta naučnicima, aktivistima i neprofitnim organizacijama koje rade na tome da zaštite planetu.

"Želim da radim zajedno sa drugima da proširim poznate puteve i ispitam nove puteve borbe protiv razornog uticaja klimatskih promena", napisao je Bezos u poruci.

Amazon, kompanija za internet maloprodaju koristi fosilna goriva za avione, kamione i kombije za slanje milijardi predmeta širom sveta, i njen takozvani ugljenički otisak je veliki.

Zvaničnici Amazona rekli su da će kompanija raditi na tome da 100 odsto od njene upotrebe energije dolazi od solarnih panela i drugih oblika obnovljive energije do 2030. godine.

Zaposleni u Amazonu u njegovom sedištu u Sijetlu su otvoreno kritikovali praksu kompanije pritiskajući je da učini više u borbi protiv klimatskih promena.

Bezos je rekao u svojoj današnjoj objavi da će zvati svoju novu inicijativu "Bezos fond za Zemlju" (Bezos Earth Fund). Portparol Amazona potvrdio je da će on koristiti sopstvena sredstva za taj fond.

Iako je među najbogatijim ljudima na svetu Bezos je tek nedavno postao aktivan u doniranju novca za razne poduhvate kao što su radili milijarderi poput Bila Gejtsa (Bill Gates) i Vorena Bafeta (Warren Buffett).

Bezos je 2018. godine pokrenuo još jedan fond, gde je izdvojio dve milijarde dolara sopstvenog novca za otvaranje predškolskih ustanova u siromašnijim kvartovima i za davanje sredstava neprofitnim organizacijama za pomoć porodicama bez doma.

Bezos koji je osnovao Amazon pre 25 godina ima udeo u kompaniji vredan preko 100 milijardi dolara.

Zašto je vrijeme 'klimatske krize'?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00
Da li će biljke i životinje preživjeti ljude?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

XS
SM
MD
LG