Dostupni linkovi

Rekordna visina temperature okeana


Korali na Velikom koralnom grebenu, ilustrativna fotografija
Korali na Velikom koralnom grebenu, ilustrativna fotografija

Temperatura svjetskih okeana dostigla je prošle godine rekordnu visinu i ubrzava se stopa kojom se zagrijevaju, rezultati su najnovijih istraživanja.

U studiji objavljenoj u kineskom žurnalu "Napredak u atmosferskim naukama" navodi se da je temperatura okeana prošle godine bila oko 0,075 stepeni Celzijusa viša od prosjeka između 1981. godine i 2010. godine.

Prema proračunima naučnika, da bi dostigao navedenu temperaturu, okean je morao da preuzme 2,6 milijardi puta veću vrelinu od količine ispuštene bombardovanjem Hirošime.

"Izmjerena temperatura okeana je neosporna i dalji je dokaz globalnog otopljenja", naglasio je vodeći autor žurnala Čeng Liđing i profesor Instituta za atmosfersku fiziku kineske Akademije nauka.

Istraživači su, takođe, uporedili podatke iz perioda od 1987. godine do 2019. godine sa periodom od 1955. godine do 1986. godine.

Utvrđeno je da je, tokom proteklih šest decenija, najskorije otopljenje za oko 450 odsto više od ranijeg, što ukazuje na bržu stopu globalnih klimatskih promjena.

Veliki koraljni greben trpi "najgore zabilježeno izbjeljivanje"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

XS
SM
MD
LG