Dostupni linkovi

Pompeo: Suverenitet i nezavisnost Kosova ostaju presudni za Zapadni Balkan


Mike Pompeo
Mike Pompeo

Amrički državni sekretar Mike Pompeo poručio je na dvanaestu godišnjicu kosovske nezavisnosti kako suverenitet i nezavisnost Kosova ostaju presudni za bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana.

"Sjedinjene Države podržavaju Kosovo na vašem putu kao integracijama u transatlantske institucije i nastaviće da radi na jačanju vladavine zakona, uklanjanju korupcije i podsticanju ekonomskog prosperiteta svih građana Kosova", naveo je američki državni sekretar u pisanoj čestitki.

Čestitajući Dan nezavisnosti Kosova, Pompeo je naveo da više od decenije Kosovo i SAD imaju jako partnerstvo, zasnovano na jednakim vrednostima.

"Nakon nedavnih izbora i formiranja Vlade, Kosovo ima obnovljenu priliku da ostvari svoj puni potencijal, kako za vaše građane, tako i za odnose sa susednim zemljama. Ohrabreni smo nedavnim događajima koji nagoveštavaju pomak u olakšavanju ulaganja, turizmu, trgovinskim i ljudskim vezama na relaciji sa Srbijom, što je osnova za dalji napredak na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa u bliskoj budućnosti", konstatovao je američki državni sekretar.

Kosovo 17. feburara 2020. obeležava dvanaestu godišnjicu nezavisnosti i to sa novoizabranom Vladom na čijem je čelu Aljbin Kurti (Albin Kurti), lider pokreta Samoopredeljenje.

Dvanaest godina posle godina od proglašenja nezavisnosti od Srbije, i 21 godinu od kraja rata, pregovori o normalizaciji odnosa sa Srbijom i dalje traju.

Briselski dijalog Kosova i Srbije počeo je 2011. kao tehnički, da bi se 2013. nastavio kao politički, kada je postignut i "Prvi sporazum o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine".

Od novembra 2018. godine, nakon što je Kosovo uvelo carine od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, zvanični Beograd je i suspendovao svoje učešće u dijalogu do ukidanja ove mere.

Nezavisnost Kosova priznalo je više od 100 država, dok Srbija aktivno radi na povlačenju tih priznanja.

Pet država EU i dalje ne priznaju Kosovo - Španija, Slovačka, Rumunija, Grčka i Kipar.

Građani Kosova jedini su na Balkanu za koje vizni režim sa EU i dalje važi.

XS
SM
MD
LG