Dostupni linkovi

Rama: Macronova izjava o Albaniji i S. Makedoniji dobra vest


Edi Rama
Edi Rama

Albanski premijer Edi Rama pozdravio je mogućnost da će njegova zemlja zajedno sa Severnom Makedonijom u martu dobiti zeleno svetlo o otvaranju pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

U izjavi za Radio Slobodna Evropa, Rama je naglasio da je Macronova izjava “dobra vest koja ide u pravom smeru”.

Rama: Macronova izjava 'dobra vest koja ide u pravom smeru'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Francuski predsednik Emmanuel Macron rekao je u subotu na Minhenskoj konferenciji, da će, ukoliko rezultati izveštaja Evropske komisije u martu o Severnoj Makedoniji i Albaniji budu pozitivni, podržati otvaranje pregovora za te dve zemlje.

Za albanskog premijera, otvaranje pristupnih pregovora, je samo počcetak dugačkog procesa.

“Bez obzira kakav će biti ishod u martu, mi nismo stigli do kraja. Kraj će biti za nas, trenutak kada mi budemo država koja je u potpunosti u skladu sa EU vrednostima”, izjavio je Edi Rama. “Radi se o procesu koji će učiniti Albaniju državom koja je osnovana na vrednostima koje naša deca zaslužuju”, dodao je šef albanske vlade.

Ovo je prvi put da francuski predsednik daje naznake da će podići veto sa otvaranja pregovora sa Skopljem i Tiranom. U oktobru prošle godine, Macron je blokirao donošenje pozitivne odluke iako je Evropska komisija u više navrata istakla da su obe zemlja ispunile sve neophodne uslove. Emmanuel Macron je zeleno svetlo uslovio izmenom u metodologiji u pristupnom procesu. Početkom februara Evropska komisija je izašla za novim predlogom izmenjene metodologije, koja je zadovoljavala većinu francuskih zahteva.

U martu se održava redovni samit EU gde se očekuje donošenje pozitivne odluke za Severnu Makedoniju i Albaniju.

XS
SM
MD
LG