Dostupni linkovi

Lukašenka optužio Putina za ucenu energijom


Ruski i beloruski predsednici, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenka
Ruski i beloruski predsednici, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenka

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenka izjavio je danas da je pod pritiskom Kremlja kako bi se Belorusija pripojila Rusiji, a u zamenu dobila povoljnije cene za isporuke goriva.

"Rusko rukovodstvo aludira na integraciju Belorusije u zamenu za objedinjenu cenu energenata", rekao je Lukašenko prepričavajući nedavni sastanak u Sočiju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Pod integracijom, oni podrazumevaju preuzimanje Belorusije. To nije integracija, već inkorporacija," rekao je Lukašenka.

On je izrazio uverenje da ni Rusi ni Belorusi ne bi želeli da idu tim putem.

On je istakao da su rafinerije u Belorusiji dobile u januaru samo 500 hiljada tona ruske nafte, umesto planiranih dva miliona.

Tranzitne isporuke ruske sirove nafte u Evropu preko Belorusije nastavljaju se nesmetano, ali su beloruske rafinerije nafte svedene na minimalan kapacitet, što je zemlji uskratilo glavni izvor prihoda.

Naime, ruski naftovod “Družba”, koji obezbeđuje za potrošače u Evropi oko milion barela dnevno, prolazi preko Belorusije, Poljske i Nemačke.

"Ukoliko Rusija ne obezbedi neophodne količinie nafte, počećemo da je uzimamo iz tranzitnog cevovoda," javlja agencija Belta a prenosi Rojters.

Predsednik Belorusije koji vodi zemlju od 1994. godine, sve više osuđuje ruski pritisak navodeći da Putin želi dalju integraciju dve savezničke zemlje.

Lukašenka je nedavno optužio Kremlj da ne ispunjava svoje obaveze o snabdevanju energijom, dok neki u Belorusiji strahuju da bi Putin mogao da razmotri spajanje dve nacije kako bi proširio svoju vlasti.

Kremlj je sa svoje strane naveo da bi Belorusija, koja se oslanja na rusko snabdevanje energijom, treba da prihvati veću ekonomsku saradnju ako želi da dobija ruske energente po subvencionisanim cenama.

Belorusija se ranije bavila izvozom naftnih derivata proizvedenih od jeftine ruske nafte.

Ona pregovora sa Poljskom u cilju snabdevanja američkom i saudijskom nafton preko naftovoda u Gdanjsku, rekao je Lukašenka.

On se sreo prošle sedmice sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali nisu postigli sporazum o snabdevanju naftom za ovu godinu.


XS
SM
MD
LG