Dostupni linkovi

Putin i Lukašenka razgovarali o saradnji u svetlu nesuglasica


Ruski predsednik Vladimir Putin danas je u Sočiju razgovarao sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom o unapređenju ekonomske i druge saradnje usred nesuglasica između dve zemlje u oblasti energetike.

Lukašenka je nedavno optužio Kremlj da ne ispunjava svoje obaveze o snabdevanju energijom, dok neki u Belorusiji strahuju da bi Putin mogao da razmotri spajanje dve nacije kako bi proširio svoju vlasti.

Kremlj je sa svoje strane naveo da bi Belorusija, koja se oslanja na rusko snabdevanje energijom, treba da prihvati veću ekonomsku saradnju ako želi da dobija ruske energente po subvencionisanim cenama.

Za sada se ne zna ishod razgovora, a tamošnji mediji su preneli kako Putin i Lukašenko igraju hokej na ledu.

Putin i Lukašenko sastali su se dva puta u decembru, ali nisu uspeli da razreše nesuglasice tako da je Rusija smanjila isporuke nafte Belorusiji početkom ove godine.

Tranzitne isporuke ruske sirove nafte u Evropu preko Belorusije nastavljaju se nesmetano, ali su beloruske rafinerije nafte svedene na minimalan kapacitet, što je zemlji uskratilo glavni izvor prihoda. Belorusija se ranije bavila izvozom naftnih derivata proizvedenih od jeftine ruske nafte.

XS
SM
MD
LG