Dostupni linkovi

Pompeo u Belorusiji zalaže se za poboljšanje veza


Državni sekretar SAD Majk Pompeo(Mike Pompeo) u Kijevu, 31. januar 2020.
Državni sekretar SAD Majk Pompeo(Mike Pompeo) u Kijevu, 31. januar 2020.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo(Mike Pompeo) nalazi se danas u poseti Belorusiji u nastojanju da popravi odnose sa tom bivšom sovjetskom republikom, javlja AP.

Pompeo je prvi državni sekretar koji je posetio Belorusiju u više od dve decenije. Njegova poseta odvija se u vreme kada se javljaju nove napetosti između Minska i Moskve oko energije.

Na sastanku sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom Pompeo je obećao da će ostvariti stvarni napredak u odnosima sa Belorusijom.

"Imamo poverenje u naš kapacitet da zajedno ostvarimo stvarni napredak u svim dimenzijama naših odnosa", rekao je Pompeo na sastanku sa Lukašenkom.

Kako navodi AP, Belorusija strahuje da Rusija pokušava da je apsorbuje i prošlog meseca počela je da kupuje gas od Norveške kada su prekinute ruske isporuke energenata.

Lukašenko je prošle nedelje optužio Rusiju, glavnog snabdevača jeftine nafte i gasa Belorusiji, da prekida snabdevanje da bi rasformirala zemlju.

Pompeo je rekao da SAD žele da pomognu da se ispuni vakum i da će nastaviti da povećavaju osoblje u ambasadi u Minsku, koje je znatno smanjeno pre 12 godina. Dve zemlje su se dogovorile u septembru da razmene ambasadore prvi put od 2008.

Belorusija je bila kandidat da bude uneta u zabranu putovanja koju je administracija predsednika Donalda Trampa proširila juče, ali je to izbegla time što je preduzela mere da poboljša bezbednosnu saradnju sa SAD i međusobno informisanje o potencijalnoj pretnji.

Pored nastojanja da pojača američki uticaj u Belorusiji, Pompeo će se zalagati za ekonomske i političke reforme i poboljšanje uslova oko poštovanja ljudskih prava, što će biti slična poruka koju će odneti i u Kazahstan i Uzbekistan gde ide kasnije ovog vikenda.

U svakom mestu Pompeo će upozoriti na pokušaje Rusije i Kine da se agresivno nametnu u Evropi i centralnoj Aziji.

Rusija je prekinula isporuke nafte Belorusiji posle 31. decembra, pošto dve zemlje nisu uspele da se dogovore o ceni nafte za ovu godinu tokom dugih pregovora o produbljivanju integracije njihovih privreda.

Prekid nije uticao na naftu koja preko Belorusije ide u Evropu niti snabdevanje prirodnim gasom, ali imao je posledice za Belorusiju, koja se oslanja na Rusiju za više od 80 odsto energetskih potreba.

XS
SM
MD
LG