Dostupni linkovi

Bocan Harčenko: Rusko-srpski centar pod kontrolom Putina


Bocan Harčenko u Rusko-srpskom humanitarnom centru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Bocan Harčenko u Rusko-srpskom humanitarnom centru

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je da se delatnost Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu nalazi pod stalnom kontrolom ruske Vlade i predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

Bocan Harčenko je to rekao u petak u Nišu gde je sa zamenikom ministra Rusije za vanredne situacije Aleksandrom Čuprijanom, zamenikom sekretaraMeđunarodne organizacije za civilnu zaštitu Andrejem Kudinovim i predstavnicima civilne zaštite iz bh. entiteta Republika Srpska, prisustvovao vežbi spasavanja koju su izvele vatrogasno-spasilačke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Gorska služba spasavanja.

Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu otvoren je u aprilu 2012. godine, sa kako je navedeno ciljem da rusko osoblje, sa svojim kolegama iz Srbije, pomaže u slučaju elementarnih nepogoda i drugih vanrednih situacija.

Zvanična Moskva je u više navrata tražila od Srbije da ruskom osoblju zaposlenom u Centru dodeli specijalni status kroz sporazum o uslovima boravka, privilegijama i imunitetu osoblja.

Taj zahtev je kod predstavnika pojedinih zapadnih zemalja, prvenstveno Sjedinjenih Država, izazvao kritike i sumnju da bi mogao postati ruska vojna baza.

Bocan Harčenko izjavio je u petak da je Rusko-srpski humanitarni centar bio predmet „izmišljotina“ koje su uticale na njegov razvoj.

„Lažne izmišljotine su sprečile da Rusko-srpski humanitarni centar postane centar regionalnog značaja. Ali, taj cilj postoji i on je izuzetno važan. Moram da kažem da se delatnost Rusko-srpskog humanitarnog centra i saradnja u ovoj sferi nalazi pod stalnom kontrolom i u okviru vizije Vlade i predsednika Ruske Federacije“, rekao je Bocan Harčenko.

ICDO: Rusko-srpski centar prioritet

Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu (ICDO) je “izuzetno zainteresovana” za Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu i kao jedan od prioriteta vidi razmatranje odluke o njegovom pretvaranju u centar za obuku i logistiku ICDO, izjavio je Andrej Kudinov, zamenik sekretara ICDO.

“Zahvaljujući odluci Republike Srbije da postane punopravan član ICDO, mogu da kažem da će u ovoj godini Centar dobiti potpunu podršku strateških partnera kao što su Ruska Federacija i naravno Međunarodna organizacija civilne zaštite. Zato ICDO kao jedan od prioritetnih zadataka vidi korišćenje materijalno-tehničke baze, a takođe da se maksimalno razmotri korišćenje Centra kao centra za obuku i logistiku Međunarodne organizacije humanitarne zaštite”, rekao je Kudinov.

Srbija je u maju 2019. godine pristupila Međunarodnoj organizaciji civilne zaštite. ICDO ima 59 zemalja članica, među kojima su Rusija, Saudijska Arabija, Ujedinjeni arapski Emirati, Južna Koreja, Bosna i Hercegovina.

Vučić o Rusko-srpskom centru u Nišu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Aleksandar Čuprijan, zamenik ministra za civilnu odbranu i vanredne situacije Ruske Federacije podsetio je da je ovo osma godina rada niškog centra koji je osnovan u cilju, kako je rekao, “humanitarne bezbednosti i pružanja humanitarne pomoći u regionu”.

“Vreme je potvrdilo značaj ovog Centra. Upravo tokom ovog kratkog obilaska i upoznavanja sa trenutnim kapacitetima Centra, možemo smelo da tvrdimo da on ima svoje buduće sutra”, izjavio je Čuprijan.

Predstavnici Rusko-srpskog humanitarnog centra uručili su u petak humanitarnu pomoć u vidu opreme za vanredne situacije Republičkoj upravi civilne zaštite Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG