Dostupni linkovi

U Srebrenici pronađeni ostaci prijeratne džamije


Ostaci Čaršijske džamije pronađeni tokom građevinskih radova i iskopavanja za izgradnju parkirališta u centru grada
Ostaci Čaršijske džamije pronađeni tokom građevinskih radova i iskopavanja za izgradnju parkirališta u centru grada

U centru Srebrenice, na istoku Bosne i Hercegovine, pronađeni su ostaci Čaršijske džamije tokom građevinskih radova i iskopavanja za izgradnju parkirališta u centru grada.

Džamija je minirana 16. jula 1995. godine, pet dana nakon što je Vojska Republike Srpske, pod komandom Ratka Mladića, ušla u Srebrenicu do tada zonu zaštićenu od strane Ujedinjenih nacija. U tim danima počinjen je genocid u kojem je u masovnim ubistvima ubijeno oko 8.000, uglavnom muškaraca, između 12 i 77 godina.

Ruševine su stajale na istom mjestu sve do 1997. godine, kada su u julu iste godine, odlukom tadašnje Vlade Republike Srpske i Opštine Srebrenica, donesene instrukcije o uklanjanju ostataka Čaršijske džamije i ostalih objekata, među kojima su porušeni objekati zanatskog centra.

Prije rata u Srebrenici su bile četiri gradske džamije, a na području opštine još 19 džamija.

Srušene sve džamije

Svi vjerski objekti na području opštine Srebrenica porušeni su tokom i nakon rata, od 1992- do 1995 godine, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Faruk Hasanović, predsjednik Medžlisa islamske zajednice Srebrenica.

„Na području opštine Srebrenica ranije su bila 23 vjerska objekta i svi su porušeni. Uspjeli smo da renoviramo skoro sve porušene džamije. Završavamo objekte u Poznanovićima i Klotjevcu i imamo namjeru da i u rudarskom naselju Sase renoviramo džamiju“, napominje Hasanović.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir efendija Peštalić u razgovoru za RSE navodi da je ovo prvi slučaj da su pronađeni ostaci jednog vjerskog objekta u tom gradu.

Ostaci srušenog odneti na nepoznate lokacije

„Tokom ratnih dejstava u opštini Srebrenica porušene su sve džamije. Ruševni materijal je odvezen na nepoznate lokacije, a ovo je prvi put da smo uspjeli da pronađemo ostatke nekog vjerskog objekta. Imamo namjeru da otkopamo kompletnu lokaciju i izdvojimo dijelove gradske džamije. Ono što pronađemo, a što je bilo značajno, konzerviraćemo i najvjerovatnije uraditi muzejsku postavku koja bi bila u sklopu kompleksa Memorijalnog centra Potočari“, rekao je Peštalić.

On kaže kako će medžlis islamske zajednice u Srebrenici pokušati u ruševinama pronaći dijelove džamije, koje će sačuvati i zaštiti.

Na mjestu porušene Čaršijske džamije u Srebrenici, napravljen je identičan objekat, a kako navodi za RSE glavni imam, Damir efendija Peštalić, to je učinjeno zbog vjernika.

„Obnovili smo džamije kako bismo omogućili vjernicima da obavljaju službe u tim objektima“, kaže efendija Peštalić, dodajući da se sve radi u cilju izgradnje novog života i bolje budućnosti.

Radovi na izgradnji parkirališta trenutno su obustavljeni
Radovi na izgradnji parkirališta trenutno su obustavljeni

Zaustavljeni radovi na parkiralištu

Radovi na izgradnji parkirališta trenutno su obustavljeni, potvrdio je za RSE načelnik za urbanizam u opštini Srebrenica Bojan Josipović.

„Opština Srebrenica donijela je odluku da se na ovom prostoru izgradi garaža i parkiralište. Prilikom čišćenja terena primjetili smo ostatke nekog objekta i ispostavilo se da je tu deponovan materijal od porušene džamije. Obustavili smo sve radove dok se ne odluči šta dalje“, rekao je Josipović.

U Bosni i Hercegovini se svakog 7. maja simbolično obilježava Dan džamija.

Tog datuma 1993. godine srušena je Ferhadija u Banja Luci, najstarija džamija u Bosni i Hercegovini, izgrađena 1579. godine u klasičnom otomanskom stilu. Ferhadija je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine 1950. godine, a kasnije i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

U Bosni i Hercegovini je do 1992. godine bilo 1.144 džamije.

Od toga je za vrijeme rata (1992-1995.) srušeno 613 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata.

Na teritoriji pod kontrolom Vojske Republike Srpske i ostalih paravojnih srpskih snaga srušene su 534 džamije, a na teritoriji koju je kontrolisalo Hrvatsko vijeće odbrane 80 džamija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG