Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Uništavanje vjerskih objekata kao dio progona


Snimke uništenih vjerskih objekata prikazane u sudnici, 16. listopad 2013.
Snimke uništenih vjerskih objekata prikazane u sudnici, 16. listopad 2013.
Nakon gotovo dvotjedne pauze nastavilo se haško suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću. Iskaz o razaranju kulturnih i vjerskih objekata Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini počeo je harvardski profesor Andraš Ridelmajer (Andras Riedlmayer).

Kao svjedok tužiteljstva on je opisao uništavanje obilježja nesrpskih nacionalnih zajednica od 1992. godine u općinama gdje su snage bosanskih Srba preuzele vlast.

Čak 96 i pol posto pregledanih vjerskih objekata bosanskih Hrvata i Bošnjaka je uništeno u 12 općina navedenih u optužnici protiv generala Mladića - Bijeljini, Foči, Kalinoviku, Ključu, Kotor Varoši, Novom Gradu, Palama, Prijedoru, Sanskom Mostu, Rogatici, Sokocu i Srebrenici.

Nakon pregleda 209 muslimanskih i 27 rimokatoličkih vjerskih objekata, Ridelmajer je potvrdio zaključak tužiteljstva - da su uništeni jer su predstavljali obilježja nacionalnih zajednica koje se željelo protjerati.

Andraš Ridelmajer
Andraš Ridelmajer
„Oni su simboličko predstavljali vizualno prisustvo neke zajednice u nekom selu ili gradu. Npr.mahala bi odmah bila prepoznata kao mjesto gdje žive muslimani jer bi se tu nalazila džamija. Ili bi se prepoznavalo gdje žive Hrvati po crkvenom zvoniku“, naveo je američki stručnjak mađarskog porijekla.

Cilj razaranja objekata nije bio samo brisanje kulturno-vjerskih tragova, već i podataka o stanovništvu pohranjenim u dokumentima o vjenčanim, rođenim i umrlim.

„Isto tako su oslikavali povijest cijelih obitelji ili grupa ljudi. Drugim riječima - njihovo uništenje ili gubitak nije značio samo gubitak za djelovanje neke crkve ili vjerskog objekta u tom kraju, već isto tako i gubitak dokumenata o cijeloj grupi koja je tu živjela i koju su ti dokumenti oslikavali", pojasnio je svjedok.

Ridelmajer je potkrijepio svoje zaključke o namjernom razaranju kulturno-vjerskih objekata i izjavama nekih ratnih zločinaca koji su u tome sudjelovali, davali uputstva ili javno odobravali. Poput načelnika prijedorske policije Sime Drljače.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:15:28 0:00
Direktan link

Pri Ridelmajerovom opisu uništene džamije u Foči, među čijim je ostacima pronađena lubanja svinje, životinje koju muslimani smatraju nečistom - optuženi general Mladić je ponovno zaradio upozorenje predsjedavajućeg suca, zbog preaktivne komunikacije sa svojim braniteljima.

„Molim Vas gospodine Mladiću...budite mirni. Ako ste se htjeli posavjetovati s odvjetnikom... morate ostati sjediti gospodine Mladić“, povišenim glasom je upozorio sudac Alphonse Orie.

Tijekom unakrsnog ispitivanja obrana generala Mladića je pokušala osporiti izvještaj sudskog vještaka želeći ga prikazati kao pristran i napravljen za potrebe haškog tužiteljstva. Između ostalog i tvrdnjom da su mnogi vjerski objekti razoreni jer su korišteni kao vojni položaj, kao i da su srpske snage optuživane za namjerna razaranja objekata koji su kolateralno stradali tijekom ratnih operacija.

Svjedok je pri tom ustvrdio kako je on pri izradi izvještaja zabilježio činjenice koje su se dogodile, a da će odgovor na pitanje o odgovornosti za uništavanje - u konačnici dati suci.

(VIDEO: General VRS-a Živanović o poravnavanju minareta u Srebrenici)

Harvardski profesor Ridelmajer nastaviti će u četvrtak svoje sedmo po redu svjedočnje na Haškom sudu (ICTY), koje je ujedno i zadnje u nizu. Nakon njega tužiteljstvo će među peatnaestak zadnjih svjedoka izvesti još nekoliko stručnjaka koji su istraživali posljedice zločina navedenih u optužnici protiv generala Mladića – dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG