Dostupni linkovi

Banjalučko muftijstvo: Pucanj u Ferhadiju, pucanj u sve nas


Muftijstvo banjalučko je saopštilo da je pucanje na Ferhadiju „ravno pucanju na sve nas“. Dalje se navodi da je „ona javno dobro muslimana i kulturno-istorijsko dobro svih građana“. Zbog toga u Muftijstvu očekuju od svih relevantnih društveno-političkih faktora, posebno sa područja Republike Srpske, javnu osudu ovog čina.

„Najiskrenije se nadamo da ovaj čin nije u vezi sa pokušajima zaoštravanja stanja i prije zvaničnog početka predizborne kampanje. Oni koji bi se eventualno upustili u jednu takvu avanturu trebali bi znati da će njihovi pokušaji biti uzaludni i unaprijed osuđeni na neuspjeh“, poručili su iz Muftijstva banjalučkog.

Za Agenciju Patria oglasio se jedan od privedenih, Aleksandar Kopanja, koji je rekao da je sjedio sa prijateljima u jednom ugostiteljskom objektu, kada je jedan od njih uzeo njegov pištolj i ispalio metak u zrak.

„Razumijem da je to kod ljudi izazvalo nelagodu, i žao mi je zbog toga. Pucanj nije bio uperen ni protiv koga, a naročito ne protiv Ferhadije,“ rekao je Kopanja.

Džamija Ferhadija sagrađena 1579. godine, srušena je tokom rata 7. maja 1993. godine, a njena obnova završena je 2016. godine. Ferhadija je danas mjesto koje posjećuju mnogi vjernici, ali i posjetioci sa mnogo strana svijeta koji se dive njenoj jedinstvenoj ljepoti.

XS
SM
MD
LG