Dostupni linkovi

Makron u poseti Mon Blanu govorio o borbi protiv klimatskih promena


Obraćanje Emanuela Makrona posle posete Mon Blanu
Obraćanje Emanuela Makrona posle posete Mon Blanu

Emanuel Makron (Emmanuel Macron) posetio je 13. februara planinski masiv Mon Blan (Mont Blanc) kako bi se na licu mesta uverio na štetne efekte klimatskih promena, što je simbolična poseta francuskog predsednika koji pokušava da potvrdi svoju ekološku opredeljenost, javio je AFP.

Makron je posetio "Ledeno more", glečer na severnim padinama Mon Blana, koji je za 100 godina izgubio više od 120 metara debljine. Topljenje Ledenog mora predstavlja primer uticaja globalnog zagrevanja u Francuskoj.

"Nisam mislio da će topljenje leda biti tako brzo. Shvatio sam da je do ovoga došlo zbog odluka koje nisu donete", rekao je Makron, čija je vlada na meti kritika ekoloških organizacija.

Francuski predsednik posetom Mon Blanu želi da istakne da su ekologija i borba protiv klimatskih promena prioriteti drugog dela njegovog mandata koji se završava 2022. godine.

Makron je posetio Šamoni (Chamonix) gde je održao govor o hitnosti rešavanja globalnog zagrevanja i naveo da je to "borba ovog veka".

Francuski šef države nije ništa novo saopštio već je ponovio koje su do sada mere preduzete, kao što je donošenje zakona o recikliranju i stvaranje novi prirodnih parkova.

Oko 250 ljudi je tokom Makronove posete tom području blizu granice sa Italijom i Švajcarskom, protestovalo zbog zagađenja.

XS
SM
MD
LG