Dostupni linkovi

Rekordno visoke temperature na Južnom polu


Svjetska meteorološka agencija saopštila je da je argentinska istraživačka baza na krajnjem sjeveru Antarktika prijavila temperaturu koja bi, ukoliko bude potvrđena, mogla biti rekordno visoka za ovaj kontinent.

Portparol Agencije Kler Nalis, navodeći podatke iz argentinske baze, rekao je da je juče zabilježena temperatura od 18,3 stepeni Celzijusovih, čime je oboren raniji rekord od 17,5 stepeni u martu 2015. godine.

Očekuje se da će komitet Agencije koji je zadužen za vremensku u klimatski arhivu potvrditi da li novi podaci predstavljaju rekord.

"Sve što smo do sada vidjeli ukazuje na najvjerovatnije legitiman rekord, ali počećemo zvaničnu procjenu nakon što dobijemo sve podatke", naglasio je zvaničnik Agencije Rendal Kerveni.

Prema podacima Svjetske meteorološke agencije, Antarktičko poluostrvo je među najbrže zagrijavanim regionima na Zemlji i to za skoro tri stepena Celzijusova u proteklih pola vijeka.

Oko 87 odsto glečera duž zapadne obale poluostrva se povuklo u proteklih 50 godina, a najbrže zabilježeno "povlačenje" je u posljednjih 12 godina.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG