Dostupni linkovi

Borrell se ispričao što je kritizirao mlade okupljene oko Grete Thunberg


Aktivistica Greta Thunberg
Aktivistica Greta Thunberg

Šef europske diplomacije Josep Borrell ispričao se 8. veljače nakon što je izazvao polemiku jer je nedavno spomenuo "sindrom Grete" govoreći o mladima koji prosvjeduju diljem svijeta tražeći od vlada da poduzmu konkretne korake u borbi protiv klimatskih promjena.

"Ispričavam se svim onima koji su se osjetili uvrijeđeni mojom neprimjerenom izjavom o važnosti pokreta mladih koji se bore protiv klimatskih promjena", naveo je Borrell na Twitteru.

Borrell je 5. veljače u Europskom parlamentu izrazio sumnju u ozbiljnost angažiranja mladih na čelu sa Šveđankom Gretom Thunberg o klimatskim promjenama. Europski visoki dužnosnik je tada rekao da mladi nisu svjesni koliko koštaju mjere neophodne za sprječavanje globalnog zagrijavanja.

Spominjući "sindrom Grete", Borrell je rekao da je "lijepo izaći na prosvjed protiv klimatskih promjena dok se ne postavi pitanje koliko to sve košta".

"Volio bih znati jesu li ti mladi svjesni koliko koštaju takve mjere", rekao je Borrell.

Grupa zastupnika ekološke stranke Zeleni je potom emitirala dijelove Borrellovog govora uz ocjenu da takvi komentari nisu prihvatljivi od predstavnika Europske unije.

Borba protiv klimatskih promjena jedan je od glavnih prioriteta Europske komisije koju vodi Ursula von der Leyen. Ona se obvezala da će primijeniti "Zeleni pakt" u cilju eliminiranja štetnih efekata ugljik-dioksida do 2050. godine.

Zašto poruka Grete Thunberg ljuti konzervativce?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00
Masovni protesti širom sveta zbog klimatskih promena
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

XS
SM
MD
LG