Dostupni linkovi

Izetbegović neće da oslabi Ustavni sud BIH, Čović za odlazak stranih sudija


Bakir Izetbegović i Dragan Čović
Bakir Izetbegović i Dragan Čović

Bakir Izetbegović, član kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) očekuje da predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH u početku neće glasati, čime će onemogućiti donošenje odluka.

Predstavnici Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine odlučili su, u srijedu, da obustavljaju svoj rad u odlučivanju u bilo kom pitanju iz nadležnosti organa BiH, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Predsjednica RS Željka Cvijanović je kazala da su učesnici sastanka saglasni da je neophodna hitna sjednica Skupštine RS na kojoj će se raspravljati o ovim pitanjima, tj. odlukama Ustavnog suda BiH koje su do sada, kako je rečeno, 'dubinski zadirale u identitet Republike Srpske, ali sada vidimo i određena teritorijalna pitanja'.

Član predsjedništva BiH Milorad Dodik novinarima je rekao da bi sjednica Narodne Skupštine Republike Srpske o ovoj temi trebala biti održana u ponedjeljak 17. februara.

Izetbegović je nakon sastanka kolegija, u Sarajevu, uoči sutrašnje sjednice Doma naroda Parlamenta BiH, izjavio kako 'neće moći pred tim pritiskom da popusti'.

"Pokušali su da u Republici Srpskoj uzurpiraju, oduzmu zemljište. Ustavni sud je to po našoj apelaciji odbranio, sad se traži da mi oslabimo taj sud kako bi u buduće mogle takve odluke vlasti u RS da prolaze, i mi to nećemo uraditi", pojasnio je Izetbegović.

Izetbegović je rekao i da će oni koji izazivaju krize 'ugroziti i svoj narod, i one koje glasaju za njih'.

Istovremeno, Dragan Čović, član kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne I Hercegovine i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) kazao je kako je odavno poznat stav te političke partije u vezi sa stranim sudijama u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

"Ne znam da li je konačno vrijeme da strane sudije odu, vrijeme je bilo davno. Kako ćemo do toga doći, treba nam konsenzus, jer je to Ustav Bosne i Hercegovine, traženje zajedničkog rješenja", rekao je Čović.

Čović je najavio i sastanak sa predsjednikom Saveza nezavisnih socijaldemokarata, u Istočnom Sarajevu, u poslijepodnevnim satima, ocjenjujući da se radi o jednom u nizu sastanaka.

"Idući tjedan imaćemo sastanak sa gospodinom Fahrudinom Radončićem (predsjednikom Saveza za bolju budućnost), i sad dogovaramo teme sastanka sa SDA. Mislim da je situacija takva da mi, kao partneri koji činimo vlast na razini Bosne i Hercegovine, trebamo sjesti i razgovarati i da ne bi komunicirali putem medija", kazao je Čović.

U odgovoru Ambasade SAD-a u BiH na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) o odluci predstavnika Republike Srpske da obustave rad u odlučivanju iz nadležnosti organa BiH je rečeno da 'poštivanje ustavnog poretka i ustavnih obaveza nije diskreciono pravo, već obaveza u bilo kojoj zemlji u Evropi'.

Iz Kancelarije visokog predstavnika u BIH za RSE je navedeno kako je 'Ustavni sud BiH konačni autoritet koji određuje šta Ustav BiH propisuje, a šta ne propisuje'.

"Pozivamo sve strane da poštuju odluke Ustavnog suda BiH, a izabrane i imenovane zvaničnike da izvršavaju svoje ustavne dužnosti. Svi potezi koji bi doveli do paralize institucija Bosne i Hercegovine i spriječili njihov rad predstavljali bi veliki korak u pogrešnom smjeru ", rečeno je RSE iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR), Valentina Incka na upit o odluci predstavnika Republike Srpske da obustave rad u odlučivanju iz nadležnosti organa BiH.

XS
SM
MD
LG