Dostupni linkovi

Povjerenje ruske javnosti u Putina opada


Ruski predsjednik Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin

Povjerenje ruske javnosti u predsjednika Vladimira Putina palo je na najniži nivo u posljednjih šest godina, podaci su istraživanja Levada agencije, uprkos tome što ruski lider i dalje rangira visoko.

Nagli pad odobravanja ruskog predsjednika desio se nakon nepopularnog poteza iz 2018. godine za smanjenjem penzija i godinama pada prihoda, no, kako navodi Reuters, malo se stabilzovao posljednjih mjeseci.

Unatoč tom porastu, povjerenje u Putina i dalje opada, te je u januaru doseglo 35 posto, što je nagli pad sa 59 posto zabilježenih 2017. godine, navodi Levada.

Denis Volkov, sociolog uključen u anketu, kaže da je nisko povjerenje zabilježeno u januaru najniže još od kada je Rusija aneksirala Krim 2014. godine čime su porasle Putinove ocjene.

Pročitajte i ovo:

Putin se još od 1999. godine nalazi na vrhu političke scene u ulozi premijera ili predsjednika države.

Njegov aktuelni mandat u Kremlju završava 2024. godine, no nedavno najavljene ustavne promjene, podstakle su brojne na pomisao da bi Putin mogao i nakon završetka predsjedničkog mandata ostati u vrhu vlasti.

Volkov kaže da mješoviti rezultati ankete pokazuju da u suštini Rusi odobravaju Putina ali da postoji neki osjećaj umora sa njim kao političkom figurom.

"To je situacija u kojoj ga odobravaju, ali značaj Putina kao figure, opada. On se ne smatra nezamjenjivim i tako dalje, ali oni odobravaju njegov rad", dodaje Volkov.

XS
SM
MD
LG