Dostupni linkovi

Ukrajinski predsednik otpustio šefa osoblja i imenovao pomoćnika koji se sastajao sa Đulijanijem


Ukrajinski predsednik Zelenski (l) i Bohdan (d)
Ukrajinski predsednik Zelenski (l) i Bohdan (d)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelenskiy) otpustio je šefa svoje administracije Andrija Bohdana (Andriy Bohdan) i zamenio ga Andrijem Jermakom (Andriy Yermak), pomoćnikom čije je ime povezano sa ličnim advokatom američkog predsednika Donalda Trampa (Trump) Rudolfom Đulijanijem (Rudolph Giuliani).

Predsedničke uredbe o razrešenju Bohdana sa dužnosti i imenovanju Jermaka potpisane su 11. februara i postavljene na veb stranici predsednika Ukrajine, prenosi sajt RSE na engleskom jeziku.

Dokazi i svedočenja prikupljeni tokom nedavnog saslušanja o opozivu Trampa, ukazuju da se Đulijani sastao s Jermakom kako bi "snažno" urgirao za sprovođenje istrage koju je Tramp tražio o vezama svog demokratskog rivala Džoua Bajdena (Joe Biden) i njegovog sina sa ukrajinskom energetskom kompanijom Burisma.

Predstavnički dom američkog Kongresa predvođen demokratama, opozvao je u decembru predsednika SAD Donalda Trampa po optužbi za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa. Optužnica je potom prosleđena Senatu koji je početkom februara Trampa oslobodio optužbi.

Podsetimo da je i imenovanje Bohdana na funkciju pomoćnika u maju prošle godine, nakon što je Zelenski pobedio na predsedničkim izborima, bilo predmet kontroverzi jer je Bohdan bio advokat moćnog tajkuna Ihora Kolomoiskija (Ihor Kolomoyskiy), koji se u Kijev vratio u danima pre nego što je Zelenski inaugurisan nakon dve godine samonametnutog egzila u Ženeva i Tel Avivu

Kolomojski je napustio Ukrajinu kako bi izbegao krivične prijave.

Naime, tokom mandata prethodnog predsednika Ukrajine Petra Porošenka vlada te zemlje je nacionalizovala „PrivatBank“, čiji je Kolomojskij nekada bio suvlasnik i optužila ga da je proneverio 5,5 milijardi dolara u vreme kada su zemlju razorenu ratom pomogli Međunarodni monetarni fond (MMF), Sjedinjene Države i Evropska unija.

Mnogi su u to vreme rekli da se Kolomojski vratio da utiče na politiku Zelenskog preko Bohdana, piše RSE na engleskom.

Takođe, Kolomojskijev TV kanal „1+1“ emitovao je komične emisije Zelenskog u vreme dok je bio glumac i koji je bio glumac i podržao je njegovu predsedničku kandidaturu praćenjem kampanje.

XS
SM
MD
LG