Dostupni linkovi

Zelenski počinje ulogu života


Izabrani predsednik Volodimir Zelenski

Ostavi svoje šale na ulazu. Volodimir Zelenski treba da zakorači u najveću ulogu svog života, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Popularni novajlija, čije je jedino relevantno iskustvo glumljenje nastavnika koji igrom slučaja postaje predsednik u popularnoj televizijskoj seriji, 41-godišnji glumac i komičar 21. aprila je ubedljivo pobedio na ukrajinskim predsedničkim izborima.

S više od 99 odsto prebrojanih glasova, Centralna izborna komisija je sledećeg dana saopštila da je Zelenski osvojio 73,2 odsto glava u odnosu na 24,5 odsto dosadašnjeg predsednika Petra Porošenka.

Zelenski će verovatno biti inaugurisan početkom juna.

Posle polaganja zakletve, on će preuzeti vođene zemlje s otprilike 44 miliona stanovnika kojoj su potrebne radikalne reforme za iskorenjivanje korupcije, zaglavljene u ratu sa separatistima koje podržava Rusija i koja je u srcu geopolitičke borbe Zapada s Rusijom.

Drugim rečima, on će se suočiti s većinom istih onih izazova kao i Vasili Holoborodko, fiktivni predsednik kojeg je tri sezone glumio u svojoj televizijskoj seriji "Sluga naroda". Ovog puta, međutim, ulozi su stvarni i neće svaka epizoda završiti pobedom.

Nastup Zelenskog s njegovom komičarskom grupom 13. marta
Nastup Zelenskog s njegovom komičarskom grupom 13. marta

Njegov uspeh bi umnogome mogao zavisiti od podrške tima koji napravi oko sebe i ako bude uspeo da dovede profesionalce koji mogu nadoknaditi njegov nedostatak ličnog iskustva, kažu stručnjaci.

"Zelenski je dobio glasove iz cele Ukrajine. To je veliko preimućstvo koje mu daje slobodu da sprovede reforme i očisti državni aparat", napisao je nezavisni politički analitičar Konstantin Skorkin za Karnegijevu zadužbinu za međunarodni mir (Carnegie Endowment for International Peace).

Zelenski, rođen u industrijskom gradu Krivi Rog na jugoistoku zemlje, pobedio je u svakom ukrajinskom regionu osim u Lavovu na zapadu, kolevci ukrajinskog nacionalizma gde ga je Porošenko dobio sa skoro 30 odsto glasova.

Ali, početni uspeh Zelenskog bi takođe mogao zavisiti od spremnosti odlazećeg predsednika da obezbedi miran prenos vlasti.

Porošenko je, u govoru u kojem je priznao poraz, obećao da će sarađivati i poštovati volju ukrajinskog naroda. Ali je takođe iskoristio priliku da upozori da je pobeda Zelenskog bila pobeda ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Možete pogledati slavlje u Kremlju kada su bili izbori", rekao je on na engleskom u svom izbornom štabu. "Oni veruju da bi s novim, neiskusnim ukrajinskim predsednikom, Ukrajina mogla biti brzo vraćena u rusku orbitu uticaja", dodao je, pozivajući međunarodnu zajednicu da nastavi da podržava njegovu zemlju.

U štabu Zelenskog, ta zamerka novoizabranom predsedniku podstakla je sumnju u Porošenkovo obećanje o lakoj tranziciji.

Porošenko je rekao da će tranzija biti laka i da Zelenski može da računa na njegovu pomoć
Porošenko je rekao da će tranzija biti laka i da Zelenski može da računa na njegovu pomoć

"U ukrajinskoj politici, ono što kažu i ono što rade nisu uvek iste stvari", rekao je novinarima 21. aprila šef štaba Zelenskog, Dmitro Razumkov. "Nadajmo se da će u ovom slučaju, izrečena obećanja odgovarati stvarnosti".

Sa svoje strane, zapadne vlade, koje su uvele sankcije Rusiji zbog aneksije ukrajinskog Krimskog poluostrva i njene podrške ratu na istoku Ukrajine, naznačile su da će nastaviti da podržavaju Kijev, čestitavši Ukrajincima na izborima koje su međunarodni posmatrači ocenili kao kompetetivne, slobodne i pravične.

Predsednik SAD Donald Tramp (Trump), francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i nemačka kancelarka Angela Merkel su među mnogim liderima koji su Zelenskom posle pobede poslali poruku podrške.

"Volela bih da vas ugostim uskoro u Berlinu i želim vam sreću i uspeh u zadacima koji su pred vama", navodi se u telegramu Merkel novoizabranom predsedniku, koji je objavila njena kancelarija 22. aprila.

Podrška Merkel nije prošla nezapaženo među ljubiteljima "Sluge naroda" koji su se setili scene kada kancelarka zove Zelenskovog televizijskog predsednika Vasilija Holoborodka, s ponudom za članstvo u Evropskoj uniji da bi je povukla kada je shvatila da je želela da pozove predsednika Crne Gore.

Ukrajinci već gledaju tri sezone epizoda radi uvida kako bi Zelenski mogao vladati.

Zelenski je posle pobede u stvarnom životu rekao da će jedan od njegovih prvih prioriteta biti da odmah rešava neke od izazova s kakvim se Holoborodko suočava u "Sluzi", kao što je sukob s Rusijom.

Konkretno, rekao je on, radiće na obezbeđivanju oslobađanja 24 ukrajinska mornara koje je prošle godine zarobila Rudija zajedno s tri broda kada su pokušali da prođu kroz Kerčki prolaz blizu Krima.

Zelenski slavi dobre izborne rezultate sa suprugom Olenom
Zelenski slavi dobre izborne rezultate sa suprugom Olenom

I članovi tima Zelenskog su rekli da će u parlamentu biti predstavljeni zakonski predlozi s ciljem da se eliminiše korupcija i da se javnim službenicima dodeli veća odgovornost. To bi trebalo da uključi predlog zakona o skidanju imuniteta predsedniku, poslanicima i sudijama, kao i zakon o opozivu predsednika.

Takva obećanja izgleda da daju razlog za nadu ukrajinskom energičnom civilnom društvu, koje je dugo bilo frustrirano Porošenkovim primetnim otezanjem po mnogim pitanjima povezanim s borbom protiv korupcije, pravom i pravdom.

"Postoji šansa za pozitivne promene", rekla je za RSE Darija Kaleniuk, izvršna direktorka kijevskog Centra za borbu protiv korupcije. "Ali moramo kontrolisati svaki njegov korak i ne dozvoliti mu da se opusti".

Ona predviđa da će "svaku poruku, svaku osobu koju primi u svoj tim, veoma temeljno preispitivati novinari i civilno društvo".

Ona i drugi aktivisti u borbi protiv korupcije s kojima se tim Zelenskog sastao uoči izbora kažu da je on podržao prioritete koje su izneli.

Neke od tih poruka su se, međutim, promenile prošle nedelje. Na primer, Kaleniuk je rekla da je posle obećanja o potpunom "rebutovanju" kancelarije specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije, koja je opterećena navodima o korupciji, tim Zelenskog ustuknuo.

Mustafa Najem, čiji su pozivi na protest protiv vlade kada je bio novinar i aktivista u novembru 2013. pomogli izbijanju Euromajdan pobune što je svrgla proruskog predsednika Viktora Janukoviča, rekao je da bi Zelenskom bilo pametno da obrati pažnju na savete civilnog društva.

Sada kao poslanik, Najem se obratio novoizabranom lideru u tekstu na blogu. "Seti se šta se desilo Porošenku", napisao je on, tražeći od izabranog predsednika da sluša 73 odsto glasača koji su ga izabrali. "Nemoj praviti iste greške".

XS
SM
MD
LG