Dostupni linkovi

Dobrica Veselinović osuđen zbog protesta povodom smrti dvojice građevinaca


Dobrica Veselinović
Dobrica Veselinović

Aktivista inicijative "Ne davimo Beograd" Dobrica Veselinović osuđen je na novčanu kaznu zbog organizovanja protesta "Koliko vredi život u Srbiji", povodom smrti dvojice radnika na gradilištu "Beograda na vodi" 2018. godine ispred Vlade Srbije, saopšteno je danas.

Protest je organizovan dva dana nakon što su dvojica zaposlenih na izgradnji naselja "Beograd na vodi" stradala padom sa 17. sprata.

"Ova kazna dolazi samo par dana nakon što je Veselinović pozvan na suđenje povodom organizacije okupljanja u znak solidarnosti sa građanima Banjaluke i grupe 'Pravda za Davida' u decembru 2018. godine. Protiv aktivista inicijative 'Ne davimo Beograd' vodi se ili se vodilo preko 30 sličnih procesa sa namerom da se organizacija pravno i finansijski iznuri i sabotira naš rad", navodi se u saopštenju inicijative.

Inicijativa je ukazala da je zakonom predviđena mogućnost spontanog okupljanja kao "neposredna reakcija na određeni događaj", ali da su policija i tužilaštvo odlučili da tu mogućnost još jednom ne dozvole inicijativi 'Ne davimo Beograd' i kazne njene predstavnike zbog mišljenja koje im se ne sviđa.

"Zanimljivo je da skupovi koje je početkom decembra organizovala Srpska napredna stranka u Nišu i Leskovcu, nisu prijavljeni, a da se policija pozvala upravo na član zakona o javnom okupljanju koji daje mogućnost spontanog okupljanja. Ovo je još jedan dokaz da isti zakoni ne važe za sve građane Srbije", dodaje se.

Godišnjica Savamale: Spomenici čelnicima Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

XS
SM
MD
LG