Dostupni linkovi

Velika Britanija planira uvesti graničnu kontrolu robe iz EU nakon prelaznog perioda


Uklanjanje britanske zastave iz unutrašnjosti zgrade u Briselu
Uklanjanje britanske zastave iz unutrašnjosti zgrade u Briselu

Velika Britanija planira uvesti kontrolu uvoza robe iz Evropske unije na svojim granicama nakon što jednogodišnje prelazno razdoblje završi krajem ove godine, izjavio je u ponedeljak ministar Michael Gove, prenosi Reuters. Britanija se obavezala da će primjenjivati pravila Unije tokom prelaznog perioda od 11 mjeseci.

No, kako se navodi, planira da do kraja godine pregovara o sporazumu o slobodnoj trgovini kako bi regulisali svoj budući odnos sa Unijom, koja u cjelini, sa svih svojih dvadeset i sedam članica, predstavlja najvećeg trgovinskog partnera Britanije.

"Velika Britanija će biti van jedinstvenog tržišta i van carinske unije, tako da ćemo morati biti spremni na carinske postupke i regulatorne provjere koje će neminovno uslijediti", rekao je Gove na skupu Organizacije za dostavu granica u ponedeljak.

Vlada je saopćila kako će se cijeli uvoz i izvoz tretirati jednako, sa trgovcima u Britaniji i sa EU koja mora podnositi carinske deklaracije i biti podložna kontroli roba. Također je rečeno da je među prednostima provedbe graničnih kontrola osiguravanje prikupljanja carina i trošarina, kao i sigurnost granice.

XS
SM
MD
LG