Dostupni linkovi

Košarac: Vrijeme za dijalog o priključenju BiH na Turski tok


Ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine Staša Košarac
Ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine Staša Košarac

Ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine (BiH) Staša Košarac rekao je da je energetska sigurnost jedno od ključnih pitanja budućnosti i da je zbog toga vrijeme da se otvori ozbiljan dijalog o šansi da ta zemlja bude dio gasovoda Turski tok, prenosi agencija Beta.

On je za Betu rekao da je taj gasovod i svojevrsni regionalni projekat i da je Srbija opredjeljena da bude njegov dio, a da ni BiH ne bi trebalo da ostane izolovana od projekata koji bi osigurao stabilno snabdijevanje gasom, diverzifikaciju izvora snabdijevanja i razvoj tržišta prirodnog gasa.

Košarac je rekao da su "politički zvaničnici Republike Srpske o toj mogućnosti već razgovarali sa ruskim i turskim zvaničnicima", a da je u BiH neophodan konsenzus kako bi se realizovao konačni cilj da gas dođe do potrošača.

Izgradnja Turskog toka u Srbiji u blizini Pančeva
Izgradnja Turskog toka u Srbiji u blizini Pančeva

Gasovod Turski tok snabdijeva Tursku gasom, a planirano je da se izgradi i kroz Bugarsku i Srbiju i da kroz Mađarsku ide ka drugim zemljama.

"Najbolje bi bilo da se entiteti usaglase o tom pitanju, ali isto tako moram reći da ne postoji nijedan razlog da jedan entitet spriječava drugi entitet u realizaciji projekata, kao i u razvoju gasne mreže", rekao je Košarac.

Dodao je da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i on kao resorni ministar "učiniti sve što je u skladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima da koordiniraju aktivnosti entiteta i da zajedno sa ostalim ministarstvima u Vijeću ministara BiH ubrzaju procese donošenja odluka potrebnih na nivou zajedničkih institucija''.

"Građani i privreda ne smiju ostati bez gasa, energenta 21. veka. BiH nema sopstvenih resursa prirodnog gasa, pa smatram da jedan od prioriteta u razvoju energetskog sektora mora biti obezbijeđenje novih pravaca snabdijevanja, kao i diverzifikacija izvora", rekao je Košarac.

On je rekao da u "tom kontekstu posmatra i pitanje uključenja BiH u projekat gasovoda Turski tok čiji se nastavak planira dalje ka Srbiji, a interkonekcija za BiH u Rači".

Zvanično pušten Turski tok
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

Izgradnja kraka tog gasovoda kroz Republiku Srpsku i dalje ka Federaciji BiH obezbijedila bi, prema njegovim rečima, novu rutu snabdijevanja te zemlje prirodnim gasom.

"Ako prepustimo ekonomskim interesima da odlučuju, priključenje na gasovod Turski tok sigurno će biti razvojna šansa za BiH. Gasifikacija donosi ogromne prednosti ne samo domaćinstvima, nego i privredi u cjelini", ocijenio je Košarac.

To će, kako je rekao, podsticati domaće i strane investicije, a zbog konkurentne cijene tog energenta, omogućiće i najširu ekonomsku korist za građane.

XS
SM
MD
LG