Dostupni linkovi

Savčić se izjasnio da nije kriv za zločine počinjene u Srebrenici


Zgrada Tužilaštva BiH
Zgrada Tužilaštva BiH

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić u ponedjeljak se pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH) izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice za koje ga tereti Tužilaštvo BiH, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) njegov advokat Miodrad Stojanović.

Savčić se pred Sudom BiH izjašnjavao o optužnici Tužilaštva BiH koja ga tereti za, kako je navedeno, pomaganje u ratnom zločinu počinjenom 1995. godine u Srebrenici.

Stojanović je kazao kako još uvijek nema odluku o tome da li je Sud uvažio njegovu žalbu da Savčić ostane predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Iz Tužilaštva BiH je ranije navedeno da se optuženi Savčić tereti “da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika 65. VRS i Bataljona vojne policije prilikom zarobljavanja i zatočenja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe, te njihovom nezakonitom zatočenju, zlostavljanju i ubojstvima”.

Dalje se precizira da je Savčić optužen za zločin počinjen u vrijeme širokog i rasprostranjenog napada VRS i policije, 1995. godine, na stanovništvo Zaštićene zone UN-a Srebrenica.

Na prijedlog Tužilaštva BiH, Sud je Savčiću zabranio da obavlja dužnost predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ i nastupe u medijima u dijelu koji se odnosi na predmet suđenja.

Savčiću je izrečena i zabrana napuštanja BiH i naloženo oduzimanje putnih isprava.

Savčićev advokat Miodrag Stojanović dostavio je 6. februara Sudu BiH žalbu na izrečene mjere zabrane.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je protiv Milomira Savčića 31. decembra 2019. godine optužnicu za pomaganje u genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Sud BiH je 13. januara potvrdio optužnicu protiv bivšeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Milomira Savčića.

Srebrenički memento
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

XS
SM
MD
LG