Dostupni linkovi

Boračkoj organizaciji RS potvrđeno da je Savčiću zabranjen rad


Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH

Miodrag Stojanović, advokat Milomira Savčića, predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je dobio informaciju od Boračke organizacije Republike Srpske kako su u ponedjeljak dobili rješenje Suda Bosne i Hercegovine da je Savčiću zabranjen rad.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je protiv Milomira Savčića 31. decembra 2019. godine optužnicu za pomaganje u genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Savčić se tereti da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika 65. Zaštitnog motorizovanog puka Vojske Republike Srpske (VRS) i Bataljona vojne policije prilikom zarobljavanja i zatočenja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe, te njihovom nezakonitom zatočenju, zlostavljanju i ubojstvima", navodi se iz Tužilaštva BiH u saopštenju za javnost.

U optužnici je precizirano da je Savčić optužen za zločin počinjen u vrijeme širokog i rasprostranjenog napada VRS i policije, 1995. godine, na stanovništvo Zaštićene zone UN-a Srebrenica.

Optužen je i da je u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka (ZMPT) Glavnog štaba VRS, u čijem sastavu je bio i bataljon vojne policije, u periodu od 11.7. do 15.7.1995 na području Nove Kasabe, "svjesno pružio pomoć ostalim članovima udruženog zločinačkog pothvata, generalu Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba VRS, pukovniku Ljubiši Beari, načelniku za bezbjednost Glavnog štaba VRS, te drugim zapovjednicima Drinskog korpusa i Zvorničke brigade VRS, kao i jedinicama policije".

Savčićev advokat, Miodrag Stojanović navodi da će u utorak Sudu BiH predati Savčićeva putna dokumenta, koje je od njega Sud Bosne i Hercegovine tražio u petak, 31.januara.

“13.januara je potvrđena optužnica protiv Milomira Savčića, a 29. januara sam podnio prigovor na optužnicu na koju još uvijek nisam dobio odgovor od Suda BiH", izjavio je Stojanović za RSE.

Milomir Savčić u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE), 31. decembra 2019., je odbacio odgovornost za zločin, tvrdeći da se nije nalazio na mjestu zločina, kako stoji u optužnici.

„U to vrijeme moja jedinica vodi intenzivna vojna dejstva na Treskavici. U Novoj Kasabi, gdje je naša kasarna, 13. jula se nalazi 12 vojnika. Oni su potpuno okrenuli priču. Ja nisam bio na toj teritoriji na kojoj Tužilaštvo tvrdi“, izjavio je Savčić.

Savčić je rekao i da ga je Sekretarijat Haškog tribunala angažovao sedam-osam godina kao istražioca na jednom predmetu, te da iza sebe ima čistu ratnu prošlost.

XS
SM
MD
LG