Dostupni linkovi

Savčić optužen za ratne zločine, tvrdi da nije bio u Srebrenici


Zgrada Tužilaštva BiH
Zgrada Tužilaštva BiH

Milomir Savčić, protiv kojeg je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u utorak 31. decembra podiglo optužnicu za pomaganje u genocidu u Srebrenici 1995. godine u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) odbacuje odgovornost za zločin. On tvrdi da se nije nalazio na mjestu zločina, kako stoji u optužnici.

„U to vrijeme moja jedinica vodi intenzivna vojna dejstva na Treskavici. U Novoj Kasabi, gdje je naša kasarna, 13. jula se nalazi 12 vojnika. Oni su potpuno okrenuli priču. Ja nisam bio na toj teritoriji na kojoj Tužilaštvo tvrdi“, kaže Savčić, inače predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, za RSE.

Savčić ističe i da ga je Sekretarijat Haškog tribunala angažovao sedam-osam godina kao istražioca na jednom predmetu, te da iza sebe ima čistu ratnu prošlost.

"Optuženi Savčić tereti se da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika 65. VRS i Bataljona vojne policije prilikom zarobljavanja i zatočenja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe, te njihovom nezakonitom zatočenju, zlostavljanju i ubojstvima", navodi se iz Tužilaštva BiH u saopštenju za javnost.

Dalje se precizira da je Savčić optužen za zločin počinjen u vrijeme širokog i rasprostranjenog napada VRS i policije, 1995. godine, na stanovništvo Zaštićene zone UN-a Srebrenica.

Optužen je i da je u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka (ZMPT) Glavnog štaba VRS, u čijem sastavu je bio i bataljon vojne policije, u periodu od 11.7. do 15.7.1995 na području Nove Kasabe, "svjesno pružio pomoć ostalim članovima udruženog zločinačkog pothvata, generalu Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba VRS, pukovniku Ljubiši Beari, načelniku za bezbjednost Glavnog štaba VRS, te drugim zapovjednicima Drinskog korpusa i Zvorničke brigade VRS, kao i jedinicama policije".

Pomoć je, navodi Tužilaštvo, pružana sa ciljem "da prethodno zarobe i po kratkom postupku pogube i zakopaju vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave i na taj način ih unište kao etničku grupu na određenom prostoru."

Optužnica za zločine u Prijedoru

Osim toga, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je i optužnicu protiv Jugomira Marčetića koji se tereti za zločine počinjene nad bošnjačkim civilnim stanovništvom iz mjesta Zecovi u opštini Prijedor, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

Marčetić se tereti za ratne zločine počinjene nad stanovništvom sela Zecovi u opštini Prijedor, kada je tokom i nakon napada na to mjesto ubijeno najmanje 150 osoba, te gotovo cjelokupno stanovništvo protjerano i zatočeno u prijedorskim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje.

"Optuženi Marčetić, tereti se da je lično učestvovao u nasilnom razdvajanju muškaraca od žena i djece, te progonu civila, kao i u ubistvu oko 20 civila bošnjačke nacionalnosti iz navedenog sela. Optuženi se tereti i da je učestvovao u mučenju, nečovječnom postupanju, kao i silovanju i seksualnom zlostavljanju žena i djevojaka bošnjačke nacionalnosti na navedenom području”, stoji u saopštenju iz Tužilaštva BiH.

Optužnica za zločine u Bratuncu

Istovremeno, podignuta je optužnica i protiv Milana Trišića, koji se tereti za zločin protiv čovječnosti i progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na području Bratunca, na istoku BiH, 1992. godine.

“Optuženi se tereti da je od mjeseca aprila do oktobra 1992. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada policije i vojske Vojske Republike Srpske, na području Bratunca, zajedno sa drugim pripadnicima TO, VRS, SJB Bratunac i paravojnih formacija, učestvovao u progonu civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, sa područja mjesta Hranča i grada Bratunca, počinjenog ubistvima, nezakonitim zatočenjem, odvođenjem u logore protivno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava, prisilnim nestankom, mučenjem i drugim nečovječnim djelima slične prirode”, navedeno je u saopštenju za javnost.

U optužnici se navodi da je kao pripadnik TO, u više navrata učestvovao u napadu na selo Hranča, nastanjeno bošnjačkim civilnim stanovništvom, tokom kojeg je izvršeno nezakonito lišenje slobode i prisilno izmještanje više od 250 stanovnika navedenog sela, nakon čega je učestvovao u pljačkanju kuća i imovine koja je nakon toga zapaljena.

Osim toga, tereti se da je tokom mjeseca maja 1992. godine učestvovao u ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti, zatočenih na više lokacija na području Bratunca, naročito u prostorijama škole “Vuk Karadžić”. Tvrdi se da je optuženi počinio lično zločine, ubijanjem civila iz vatrenog oružja, kao i na svirep način hladnim oružjem, tupim predmetima, i na druge načine odvodio civile u nepoznatom pravcu, te sudjelovao u ubistvima većeg broja osoba.

Optuženi je pravosuđu BiH postao dostupan nakon izručenja iz SAD, gdje je procesuiran zbog davanja neistinitih podataka o učešću u ratu u BiH, nakon čega je izručen u Bosnu i Hercegovinu.

Optužnica za zločine u Sanskom Mostu

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno i da je ova pravosudna institucija podigla optužnicu protiv Milorada Krunića kojeg terete za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Sanskog Mosta.

“Optuženi se tereti da je dana 11.06.1992. godine predvodeći grupu njemu poznatih pripadnika iz pratnje, učestvovao u transportu muškaraca iz zatvoreničkih objekata Sportska dvorana i preduzeća Betonirka u logor Manjača, nadzoru konvoja, kada je odvojio šest civila, a nakon toga učestvovao u ubistvu tih civila koji su u povratku konvoja sa Manjače ubijeni iz automatskog oružja pored lokalnog puta Pavići-Hazići”, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG